Promex S.A. a intrat în insolvență în anul 2020, pe fondul unei crize acute de lichidități. Printre cei mai importanți creditori ai societății s-au numărat: Banca de Export Import a României EximBamk S.A. și ANAF, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.
Potrivit publicației Obiectivbr.ro, în anul 2019 compania avea aproximativ 380 de angajați și a avut pierderi de 1.422.731 de lei la o cifră de afaceri de 30.958.714 lei, cea mai mică din ultimii 17 ani. Proprietarul companiei este societatea Uzinsider S.A., care este condusă de omul de afaceri Costică Mustață.
La 31 decembrie 2019, firma avea datorii totale de 38.542.947 de lei (mai mari cu 6,5 milioane lei faţă de finalul anului 2018) şi active circulante de 44.775.170 de lei, din care stocuri de 35.127.218 lei, în creştere cu aproape 5 milioane lei.
Promex S.A. a intrat în 2020 în etapa de reorganizare judiciară, în urma unui plan propus, redactat și implementat de administratorul judiciar Euro Insol.
Compania are ca principale activități producția si comercializarea de utilaje tehnologice complexe, precum și de piese de schimb, executate în general în regim de unicat pentru: industria metalurgică (utilaje pentru oțelării, turnatorii, cocserii, linii de aglomerare, laminare table sau țevi), industria materialelor de construcții (mașini de concasare, instalații de uscare-măcinare, prese, transportoare, uscătoare tubulare, mori cu bile, reductoare), industria minieră (brațe si platforme de excavator, stații de acționare și basculare), industria navală (vinciuri și tamburi cablu, elemente componente pod plutitor), industria energetică (vane evacuare, componente instalații evacuare și batardou).
Promex S.A. a avut o contribuție majoră la dezvoltarea economică a României, prin producția de serie de excavatoare și utilaje de construcții executate până în anii ’90. După 1989, adaptându-se condițiilor de piața, societatea a livrat clienților săi, echipamente complexe, la cheie, preponderent la export.
Societatea este livrator și pentru industria de apărare, furnizând piese de schimb turnate, iar în anul 2019 a obținut de la Ministrul Economiei autorizația de furnizor pentru industria de apărare. Totodată, societatea deține și certificarea sistemului de management al calității în conformitate cu cerințele NATO pentru asigurarea calității AQAP 2110.
Citeşte şi:
În perioada insolventei, Promex S.A. a plătit creditorii săi la valoarea nominala a creanțelor, inclusiv toate creanțele curente scadente, ieșirea din procedura insolvenței având loc cu doi ani mai devreme decât era prevăzut în Planul de reorganizare, se repcizează în comunicatul transmis de Euro Insol.
“Reorganizare Promex S.A. reprezintă un succes pentru industrie, cu atât mai mult cu cât în această perioadă nevoia de utilaje este esențială atât pentru România, cât și pentru securitatea regională, societatea având capacitatea de a produce de la zero transportatoare blindate. Cu bucurie, putem afirma că Euro Insol are cea mai bogată experiență în reorganizarea celor mai mari și importante companii din România, confirmând și în acest caz. După Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, Prospecțiuni S.A., UZTEL S.A. Ploiești, am reușit închiderea procedurii de reorganizară judiciară a Promex S.A. cu aproximativ doi ani de zile mai devreme decât era prevăzut în Planul de Reorganizare.
Promex S.A. a reintrat în circuitul comercial ca o companie viabilă și de încredere pentru mediul de afaceri. In portofoliul Euro Insol se afla și alte societăți cu un impact important asupra economiei naționale și locale, cum ar fi CET Govora S.A. o companie vitală pentru Județul Vâlcea, care asigură agentul termic (apa caldă și căldura) pentru cei aproximativ 120.000 locuitori din Râmnicu Vâlcea, precum și energie electrică și abur industrial pentru platforma industrială Oltchim, sau UCM Reșița S.A., cea mai veche unitate industrială din Europa, fondata in anul 1771 și care a proiectat, fabricat si montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica, Romelectro S.A., companie cu o experiență de peste 50 de ani pe piața locală și internațională, fiind unul dintre cei mai importanți EPC contractori din România, acoperind prin intermediul proiectelor sale întregul lanț al energiei: de la producerea la transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică. Experiența acumulată în reorganizarea companiilor din domeniul energetic s-a dovedit a fi utilă și în cazul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare R.A., Euro Insol reușind sa transforme aceasta companie într-un jucător important pe piața mondiala a apei grele, având în derulare contracte de export în Germania, Franța, Argentina și Statele Unite ale Americii”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.
Sursa foto: Uzinsider.ro