Lecţie de promovare turistică de la Israel – buget de 100 de milioane de euro, încasări de un miliard de euro într-un an

Cu un buget de promovarea de cinci milioane de euro pentru 2017, din care cea mai mare parte a mers pe participări la târgurile externe de profil, România a atras în primele nouă luni din acest an 2,16 milioane de turiști străini. Deși numărul lor a crescut cu 12,25% față de aceeași perioadă a anului trecut, cei mai mulți vin în țara noastră pentru afaceri, arată dale Institutului Național de Statistică. În plus, valoarea medie cheltuită de străini s-a redus. Israelienii în schimb, au înregistrat anul acesta o creștere record a numărului de turiști străini și au avut pe mână un buget de peste 100 de milioane de euro, care le-a adus aproape un miliard de euro. 
Andrada Ghira - mar, 02 ian. 2018, 14:10
Lecţie de promovare turistică de la Israel - buget de 100 de milioane de euro, încasări de un miliard de euro într-un an

Turismul în România este promovat cu un buget cât pentru promovarea unui salam, spunea în toamna lui 2016 unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pe piața locală. Bugetul pe 2017 a crescut la 5 milioane de euro, iar cea mai mare parte a fost alocată pentru participarea la târgurile de profil din străinătate. Pentru 2018, bugetul Ministerului Turismului pentru promovare și marketing este de circa trei milioane de euro, la care s-ar mai putea adăuga credite de angajament de până la 3,3 milioane de euro. 

Cu toate că România a fost vizitată în primele nouă luni din acest an de 2,16 milioane de străini, cu 236.000 mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, acești au cheltuit cu 13,5 milioane de euro mai puțin, arată datele INS consultate de Economica.net. 

4,6 miliarde de lei au cheltuit străinii pentru vacanțele în România, mai puțin cu 63 de milioane de lei decât în primele nouă luni din 2016. Din total, cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru călătoriile de afaceri, 2,82 miliarde de lei, în timp ce banii cheltuiți efectiv pentru vacanțe au fost mai puțini decât în aceeași perioadă a anului trecut – 1,85 miliarde de lei. 

În medie, străinii au cheltuit cu 9,7% mai puțini bani pe vacanța în România anul acesta – 2.160 lei/persoană, față de media înregistrată anul trecut, de 2.392 lei/persoană. 

Ce fac israelienii cu un buget de 100 de milioane de euro 

Din toamna acestui an, oficialii israelieni au început pentru prima oară promovarea țării lor pe plan local și au investit 550.000 de euro într-o campanie de promovare a vacanțelor de city-break pentru orașele Tel Aviv și Ierusalim, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ami Allon, directorul pentru Europa Centrală din cadrul Ministerului Turismului din Israel. 

Campania ministerului din Israel a venit după ce oficialii au constatat o creștere a numărului de români care călătoresc în Țara Sfântă. În primele şase luni din acest an, peste 43.800 de turişti români au fost în Israel, în creştere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 66% mai mulţi faţă de prima jumătate a anului 2015.

E drept, israelienii au avut anul acesta un buget de 106 milioane de euro pentru a se promova, însă acesta a avut efecte și în economie. Ministerul Turismului a schimbat tactica și nu a mai promovat țara ca loc de pelerinaj, ci a promovat viața de noapte și gastronomia locală. Cei mai mulți turiști care au vizitat Israelul sunt cei din SUA, urmați de ruși, turci, francezi, germani, britanici, ucrainieni, chinezi, italieni, polonezi și canadieni. 

Bugetul le-a adus o creștere cu 25% a numărului de turiști, scrie publicația israeliană The Globes. Astfel, 3,6 milioane de străini au vizitat Israelul în acest an, cu 700.000 mai mulți decât în 2016, un număr record pentru mica țară. Iar contribuția turismului la economia țării a fost de aproape cinci miliarde de euro, din care aproape un miliard a fost generat de cei 700.000 de turiști. Un turist a cheltuit în medie 1.340 de euro pentru vacanța în Israel.  

40.000 de locuri de muncă au fost înregistrate în industria hotelieră, cu 8,3% mai multe decât în 2016. Cu toate acestea, hotelierii se confruntă cu un deficit de personal, mai notează The Globes. 

Subvenții pentru companiile aeriene 

Dar, Ministerul Turismului a promovar Israelului în Europa, Statele Unite și Orientul Îndepărtat cu ajutorul companiilor aeriene care au lansat curse directe spre mai multe orașe. O subvenție de 250.000 de euro a fost acordată companiilor aeriene pentru noi zboruri directe de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Doar anul acesta, 18 noi zboruri au fost lansate din mai multe destinații europene, Miami și Islanda, de companii precum Wizz Air, Ryanair, LOT și Wow.

O subvenție de 45 de euro per pasager a fost acordată companiilor aeriene pentru zborurile care aterizează în Eilat, stațiunea de la Marea Roșie. Ca urmare, 50 de zboruri săptămânale au fost lansate spre aeroportul Ovda din Eilat, care parte a campaniei de iarnă.  

CITEȘTE ȘI Israelul se promovează pentru prima oară în România. Dincolo de pelerini, vrea mai mulţi turişti pe plajele şi în cluburile din Tel Aviv

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...