La începutul lunii octombrie, OVAG a anunţat că intenţionează să se restructureze singură, pentru a evita situaţia în care contribuabilii să fie nevoiţi să injecteze din nou capital. Instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015. Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o divizie care nu va deţine o licenţă bancară, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îndeplinească cerinţele minime de capital impuse băncilor.
Fuziunile între cele 42 de bănci care deţin Volksbanken vor fi finalizate până în 2017 şi vor duce la crearea a opt noi bănci regionale şi trei creditori specializaţi.
Planul prin care Volksbanken va rezolva deficitul de capital de 865 milioane de euro trebuia să fie transmis autorităţilor de supervizare până luni.
„Asociaţia băncilor care compun Volksbanken are o contribuţie majoră la consolidarea sistemului bancar din Austria, stabilind cadrul pentru o structură de cost mai bună, o prezenţă mai solidă pe piaţă şi o capacitate mai ridicată de generare a câştigurilor”, a afirmat şeful Volksbanken, Stephan Koren.
Planul trebuie aprobat de autorităţile de reglementare.
La începutul lunii octombrie OVAG a anunţat că intenţionează să se restructureze singură, pentru a evita situaţia în care contribuabilii să fie nevoiţi să injecteze din nou capital. Instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015. Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o divizie care nu va deţine o licenţă bancară, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îndeplinească cerinţele minime de capital impuse băncilor.
Comisia Europeană a fost de acord cu intervenţia Guvernului austriac în sprijinul OVAG, în 2012, dar a cerut în schimb un program de restructurare care interzice noi injecţii de capital din partea statului. Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România.
În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.