Proprietarul Bancpost dă vina pe Alpha Bank pentru căderea planului de fuziune: se pierd 4 mld. euro

15 03. 2012
alpha_bank_bancpost_51132000

Alpha Bank a anunţat ieri că se va retrage din fuziunea cu EFG votată în noiembrie de către cele două bănci. Alpha Bank spune că decizia a fost determinată de pierderile mari pe care băncile greceşti au trebuit să le suporte ca urmare a restructurării datoriei suverane elene, peste cele programate.

Eurobank EFG spune că din fuziune, prin folosirea în comun a mijloacelor celor două bănci, s-ar fi făcut economii de 4 miliarde de euro şi că argumentele pentru care Alpha Bank refuză să continue procesul nu au legătură cu realitatea.

“Intenţia Conducerii Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de Acţionari, decizii adoptate în deplină cunoştinţă a parametrilor şi cadrului de bază ai acordului de implicare a sectorului privat – PSI – şi într-un moment în care aprobările de la toate autorităţile competente de reglementare din Grecia fuseseră de mult obţinute, conduce la o pierdere potenţială de peste 4 miliarde de euro în sinergii combinate, conform valorii actualizate nete, după cum a fost estimat de consultanţii externi comuni. Acest lucru se produce într-un moment în care băncile greceşti sunt chemate să îşi consolideze semnificativ baza de capital. Mai mult, motivaţia de ansamblu a Alpha Bank nu este în concordanţă cu faptele de bază”, se arată într-un comunicat al EFG, unde se adaugă că banca a urmat cu consecvenţă decizia de fuziune.

Încă de la sfârşitul lunii ianuarie au apărut semnale din partea Alpha Bank că sunt probleme cu procesul de fuziune.

“Sunt chestiuni financiare care trebuie luate în calcul, precum valoarea netă a pierderilor cauzate de schimbul (swap) de obligaţiuni vechi cu unele noi. Asta nu înseamă că acordul de fuziune se prăbuşeşte sau că nu va merge mai departe”, declara la acel moment un oficial al Alpha Bank.

Estimam la acel moment că pierderile de 70% ar şterge întreg capitalul EFG şi ar lăsa Alpha Bank cu un capital de doar 1,58 miliarde euro.

Potrivit unui anunţ recent, ţările din zona euro, prin Fondul European de Stabilitate Financiară, vor contribui cu 48 de miliarde de euro la recapitalizarea băncilor greceşti, acestea fiind afectate puternic în ultimul an şi de exodul banilor din ţară, populaţia retrăgând în masă depozitele.

Fuziunea Alpha Bank România – Bancpost ar fi reprezentat cea mai mare consolidare efectuată vreodată în sectorul bancar românesc şi ar fi creat a treia mare bancă de pe piaţă, cu active de 30 miliarde lei.