Comercianţii de articole de băcănie precum Ahold Delhaize au început să se concentreze pe vânzarea de publicitate pe site-urile web ale supermarketurilor. De asemenea, retailerii fac eforturi pentru a îmbunătăţi calitatea datelor pe care le pot vinde companiilor producătoare de bunuri de larg consum, care la rândul lor utilizează aceste date pentru a ţinti cumpărătorii cu reclame pentru produsele lor.
Muller a spus că Ahold Delhaize, care deţine supermarketuri pe trei continente, utilizează veniturile din publicitate pentru a menţine preţurile la alimente la un nivel redus în contextul în care inflaţia persistă în Europa şi SUA. „Ceea ce generăm pe partea de retail media vom reinvesti în afacerile noastre astfel încât consumatorii să îşi permită produse sănătoase şi sustenabile”, a spus Muller. „Trebuie să lucrăm susţinut, împreună cu sectorul de retail şi cel de producţie, pentru a ţine costurile la un nivel redus”, a adăugat Muller.
Directorul Ahold Delhaize nu a dorit să dezvăluie cât de mult câştigă grupul de fiecare dată când un cumpărător dă click pe un mesaj publicitar care include un produs sponsorizat sau un banner.
Ahold Delhaize, care are deja în SUA o afacere de retail media denumită Peapod Digital Labs, lucrează în prezent pentru a lansa o agenţie în Europa care se va concentra pe branduri care nu sunt incluse în magazinele de băcănie ale grupului.
Potrivit lui Sean Turner, director general la Swiftly, un furnizor de soluţii de tehnologie pentru sectorul de retail, grupurile de distribuţie fac eforturi pentru a ajunge din urmă companii precum Amazon şi Walmart. De exemplu, în trimestrul patru Amazon a realizat venituri de 11,6 miliarde de dolari din publicitate. De asemenea, începând din 2019, Walmart şi-a extins afacerile de publicitate in-house, când a încetat legăturile cu partenerii externi de advertising.
„Retailerii trebuie să concureze pe segmentul de retail media dacă vor să aibă un viitor” a spus Turner. „Alţii şi-au dat seama că nu trebuie să facă bani din vânzarea de produse. Ei pot să vândă în pierdere” şi să recupereze marje ulterior din vânzarea de publicitate, a adăugat Turner.
Din grupul Ahold Delhaize face parte şi Mega Image, unul dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din România cu o reţea ce cuprinde în prezent 880 de magazine în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Oradea, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Târgovişte, Timişoara, Bacău, Focşani şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image, Shop&Go, Gusturi Româneşti.