Proprietarul Mega Image va trebui să găsească cumpărători pentru 87 de magazine Profi. 21 sunt din București. Lista completă

Pentru a putea prelua lanțul Profi de la fondul de investiții Mid Europa Partners, Delhaize „The Lion" Nederland B.V, proprietarul Mega Image, a convenit cu Consiliul Concurenței să cesioneze 87 de magazine Profi din 44 de localități în care activitățile Mega Image și Profi se suprapun și ar putea conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor. Principalele localități în care o parte din magazine ar fi cesionate sunt: Timișoara, Oradea, Bucuresti, Azuga, Breaza, Predeal, Bușteni, Popești Leordeni, Bragadiru, Fundeni, Pantelimon, Târgu Ocna, Năvodari, Florești, Cluj-Napoca, Adjud, Balotești, Domnești, Chiajna, Constanța și Ploiești.
Alina Stanciu - mar, 22 oct. 2024, 14:50
Proprietarul Mega Image va trebui să găsească cumpărători pentru 87 de magazine Profi.  21 sunt din București. Lista completă

Update: Ce spune Mega Image despre situația magazinelor cesionate

Mega Image transmite că angajamentele propuse constau în cesionarea activității comerciale a unor magazine situate în  București, Ilfov, Cluj, Timișoara etc., iar cesiunea va fi realizată sub forma unui transfer de business (incluzând echipamentele, personalul aferent etc.), fără întreruperea activității pentru niciunul dintre magazinele implicate.

„În linie cu valorile esențiale ale grupului Ahold Delhaize, clarificăm faptul că întreg personalul implicat în desfășurarea activității magazinelor ce urmează a fi cesionate va fi protejat pe parcursul întregului proces și va fi transferat, alături de toate drepturile și beneficiile decurgând din lege, către cumpărătorul/cumpărătorii adecvat/adecvați. De asemenea, în linie cu regulile specifice concentrărilor economice, cumpărătorul și/sau cumpărătorii vor trebui să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate menite să asigure viabilitatea și continuitatea activității comerciale cesionate. Mai precis, entitățile interesate vor trebui să îndeplinească toate cerințele legale aplicabile pentru a prelua activitatea. Totodată, cumpărătorul / cumpărătorii vor fi supuși, în prealabil, aprobării Consiliului Concurenței, astfel că orice acord final  va fi încheiat doar după aprobarea de către Consiliul Concurenței”.

Știrea inițială

Retailerul olandezo-belgian Delhaize „The Lion” Nederland B.V, care deține  Mega Image în România, s-a angajat să cesioneze 87 de magazine Profi  pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate pe piața comercializării cu amănuntul de produse de consum preponderent alimentare, în contextul preluării Profi Rom Food S.R.L, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.

Aceasta în contextul în care,  în urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că tranzacția poate conduce la consolidarea poziției puternice a Mega Image pe piața comerțului cu amănuntul de produse alimentare și nealimentare de consum curent, prin magazine de tip supermarket, hypermarket, magazine de tip discount și alte magazine similare (cum ar fi magazinele de proximitate sau de cartier) din anumite localități din România.

Principalele localități în care o parte din magazine ar fi cesionate sunt: Timișoara, Oradea, Bucuresti, Azuga, Breaza, Predeal, Bușteni, Popești Leordeni, Bragadiru, Fundeni, Pantelimon, Târgu Ocna, Năvodari, Florești, Cluj-Napoca, Adjud, Balotești, Domnești, Chiajna, Constanța și Ploiești.

Lista cu toate magazinele ce urmează a fi cesionate este aici

Cui poate vinde Ahold Delhaize

Potrivit angajamentului asumat de Ahold Delhaize, activitățile ce urmează a fi cesionate includ toate activele și personalul, în special spațiul comercial, stocurile, echipamentele, personalul, clientele și vadul comercial, în măsura în care acestea sunt esențiale pentru continuarea activității de comerț. Altfel, tot ce nu este considerat esential, precum sistemele centrale de IT și software; sau marca Mega Image or Profi nu vor fi transferate noului proprietar.

Cesiunea se va putea face către unul sau mai mulți terți independenți, chiar persoane fizice, “ cu resurse financiare suficiente pentru a continua activitățile.

În plus, Ahold și-a luat angajamentul de a vinde doar unor persoane fizice sau juridice independente față de Profi sau Mega Image sau de întreprinderile afiliate acestora. De asemenea, cumpărătorii ar trebui să nu aibă nicio legătură, în fapt sau în drept, cu cele două companii, să aibă resurse financiare adecvate pentru a menține și dezvolta magazinele respective, astfel încât acestea să fie competitive și să aibă experiență în retail., HoReCa. Nu în ultimul rând, cumpărătorii pot fi investitori financiari.

Ei vor trebui să continue activitatea magazinelor cel puțin o perioadă rezonabilă de la momentul achiziționării și vor fi supuși aprobării Consiliului Concurenței.

De asemenea, Mega Image s-a angajat să nu se implice în activităţile cesionate decât după trecerea unei perioade semnificative de 10 ani.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, autoritatea de concurență a pus în dezbatere publică și angajamentele propuse de Mega Image referitoare la implemetarea unor proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea și delistarea furnizorilor în cadrul rețelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceștia comercializează produse alimentare sau non-alimentare. Detalii AICI

 

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza,......
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
RURIS Craiova, companie antreprenorială roomânească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma ...
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Polonia se bucură de un interes crescut din partea investitorilor globali în instrumente cu venit fix iar problemele economice, ...
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul Finanțelor
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul ...
Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare ...