Proprietăţi istorice de circa 5 milioane de euro, scoase la vânzare în Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara

Romania Sotheby's International Realty a scos la vânzare trei clădiri istorice din Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, care duc în spate istoria a secole de existenţă, construite pe actualul teritoriu al României în perioada de dinainte de Primul Război Mondial, și valorează peste 5 milioane de euro.
Economica.net - Dum, 20 sept. 2020, 11:24
Proprietăţi istorice de circa 5 milioane de euro, scoase la vânzare în Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara

Poarta Vieneză din Cluj-Napoca

Cetăţuia din Cluj a fost clădită între anii 1715 și 1735 și urmăreşte cele mai noi principii ale arhitecturii militare europene a perioadei, cea a fortificaţiilor în sistem Vauban, concepute de către arhitectul lui Ludovic al XIV-lea, Sébastien Le Préstre de Vauban. Cel mai important promotor al acestor proiecte de fortificare a fost inginerul militar, de origine italiană, Giovanni Morando Visconti (1652-1717).

Ansamblul cetății bastionare este una dintre importantele monumente ale arhitecturii militare baroce din Transilvania și este legată de perioada Habsburgică a istoriei Transilvaniei. Principalul motiv al construirii acestei fortificaţii de pământ l-a constituit apărarea arterei de circulaţie de pe valea Someşului în luptele antiotomane ale armatei imperiale, cetatea căpătând şi rolul simbolic al consolidării stăpânirii austriece asupra oraşului Cluj.

De asemenea, a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas, Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Cetățuia a fost clădită cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, în exterior fiind înprejmuită de un val de pamânt. Porțile de acces dinspre vest și sud au dispărut, în prezent, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.

Clădirea are 10 camere, 4 băi și deține un teren de 3.200 mp. Prețul de vânzare poate fi aflat la cerere, dar estimat este undeva la 1,5 milioane de euro sau peste.

Palatul Gerliczi din Oradea

Oradea este unul dintre cele mai importante oraşe din nord vestul României, situat la o distanţă de numai 8 km de graniţa cu Ungaria. Palatul a fost construit în anul 1908, după planurile arhitectului Sztarill Ferenc, în stil eclectic, de către familia Gerliczy, de aici a primit și denumirea de Palatul Gerliczy.

Arhitectul Sztarill Ferenc a construit pasajul Vulturul Negru, considerat de unii ca fiind cel mai frumos din România, clădirea Hotelului Astoria, dar și sediul Camerei de Comerț și Industrie sau a Casei Darvas – La Roche. Deşi este situat în punctul 0 al oraşului, în zona istorică, Palatul Gerliczy nu este inclus pe lista monumentelor istorice.

Palatul este situat pe un teren cu suprafață de 1.000 de metri pătrați din care amprenta clădirii este de 500 de metri pătraţi, iar curtea interioară este de 500 metri pătrați. Curtea interioară are acces auto, care în viitor poate fi utilizată atât pentru parcare cât şi pentru o grădină interioară.

Palatul este dispus pe 5 nivele , S+P+2E+M , fiecare nivel având 500 de metri pătraţi. La nivelul 1 şi 2, în momentul de faţă sunt apartamente de diferite dimensiuni, la parter sunt apartamente si 3 spaţii comerciale, subsolul și mansarda fiind neamenajate. Palatul a fost renovat exterior in anul 2017, interiorul necesitand renovare. Ca si destinatie poate avea multe utilizări, poate fi convertit in hotel si restaurant, exista si un proiect de remodelare in hotel , sediu firma, centru medical etc.

Are 32 de camere și 16 băi și e la vânzare pentru 2 milioane de euro.

Vila interbelică a lui Karoly Fenyves din Timișoara

Karoly Fenyves este fără îndoială unul dintre numele care și-au pus în mod vizibil amprenta asupra arhitecturii Aradului și a Timișoarei începutului de secol XX și pana în perioada interbelica. Născut la 1880, Fenyves face parte dintr-un grup de arhitecți de origine maghiară care au schimbat din temelii arhitectura orașelor din Vestul țării, alături de Lajos Szantay, Szekely Laszlo sau Kalman Rimanoczy tatal si fiul. Clădirile proiectate și construite de Karoly Fenyves sunt ușor de recunoscut, deoarece au ceva aparte, care le deosebește de celelalte case ale momentului.

Clădirea a trecut printr-un proces laborios de recondiționare intre 2006 și 2012, sub coordonarea unor importanți arhitecți și designeri de interior: întreaga structura a clădirii a fost consolidată conform normelor actuale de protecție la seism, s-au refăcut hidroizolațiile, șarpanta și toate sistemele interne de utilități, iar tâmplăria exterioară a fost recondiționată păstrând integral piesele originale ale clădirii.

Structurată pe 4 nivele, D+P+E+M, clădirea pune la dispoziție un total de 800 mp construiți, complet finisați și gata de folosire. Terenul pe care se afla clădirea are 448 mp și cuprinde o mică gradină englezească și parcarea. Sunt disponibile 8 locuri de parcare, din care 4 pe terenul propriu și 4 stradal în fata clădirii. Clădirea ar putea fi folosita atât în scop rezidențial cât și ca destinație comercială: clinică, sediu de firma, clădire de birouri sau boutique-hotel.

Clădirea are 20 de camere, 6 băi și a fost scoasă la vânzare pentru 1,5 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA a tăiat 7,3% in zece zile. Cu toate acestea, cei care investesc în aur și......
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...