Proprietăţile Avrig 35, luate la puricat. Americanii vor să vândă partea unuia dintre fondatori

După frauda de 200 de milioane de dolari, pe care Russel Wasendorf, unul dintre fondatorii dezvoltatorului Avrig 35 a recunoscut-o, lichidatorii urmăresc acum participaţiile acestuia în proprietăţile din România. Doi potenţiali cumpărători sunt interesaţi de achiziţie, scrie Wall Street Journal. 
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 21:10
Proprietăţile Avrig 35, luate la puricat. Americanii vor să vândă partea unuia dintre fondatori

Russel Wasendorf, care alături de omul de afaceri Alexander Hergan, Mark Proskine, tatăl actualului CEO al Avrig 35 şi un al treilea fost broker, au fondat în 1999 grupul Avrig 35, a fost acuzat anul trecut în SUA de fraudă, prin firma de brokeraj Peregrine

Totul a ieşit la iveală atunci când Wasendorf a încercat să se sinucidă şi a lăsat în urmă un bilet prin care mărturisea infracţiunea. Prejudiciul adus clienţilor şi creditorilor este de 200 de milioane de dolari. 

CITEŞTE ŞI Un partener american din grupul imobiliar Avrig 35 a încercat să se sinucidă

Publicaţia Wall Street Journal scrie că doar 30% din această sumă a fost recuperată, iar pierderea clineţilor este în acest moment la 190 de milioane de dolari

Lichidatorii au încercat să recupereze cât mai mulţi bani şi din vânzarea sediul Peregrine, casa lui Wasendorf, restaurantul italian, dar şi colecţia sa de vinuri au fost vândute în utlimul an, însă suma strânsă a fost de doar 6,5 milioane de euro.  

Acum, lichidatorii americani au pus lupa şi pe participaţiile minoritare ale lui Wasendorf în cadrul firmelor din grupul Avrig, pentru care sunt deja doi potenţiali cumpărători. 

„Încercăm să ne mişcăm cât de repede putem”, a declarat Michael Eidelman, lichidatorul care a investigat parteneneriatele Avrig în ultimele luni. Acesta a refuzat însă să dezvăluie identitatea potenţialilor cumpărători ale părţi lui Wasendorf din proiectele din România sau care ar fi suma care ar putea fi obţinută.  

Eidelman spune că participaţiile pe care Wasendorf le are în cadrul unor proprietăţi în România, reprezintă ultimele active care ar mai putea aduce bani. Totodată, lichidatorul a estimat într-un document prezentat instanţei că societatea deţine în prezent investiţii în 32 de proprietăţi

În 2007, valorea activelor Avrig 35 a fost de 800 de milioane de dolari 

Avrig a cunoscut succesul odată cu dezvoltarea unor proprietăţi imobiliare, a atras chiriaşi, iar apoi a vândut imobilele. Canada a ales una dintre clădirile ridicate de Avrig 35 pentru a-şi stabili ambasada, iar în 2007, o instituţie bancară evaluase proprietăţile grupului la 800 de milioane de dolari, ca parte a unei posibile listări la Bursă, mai arată un document citat de Wall Street Journal.  

Mai târziu, odată cu criza, Avrig 35 s-a prăbuţit, iar multe dintre vehiculele investiţionale în care deţinea proprietăţile, nu şi-au mai putut achita creditele.

Hergan: „Nu vreau ca vreun neajuns din cauza situaţiei lui Russell să se răsfrângă asupra Grupului Avrig”

Aceasta era declaraţia omului de afaceri Alexander Hergan de anul trecut, citat de Reuters. Deşi Avrig 35 se află în situaţie de insolvenţă, „am reuşit până acum să găsim calea de ieşire din această dificultate. În următoarele două luni vom plăti 50 milioane dolari din datorii” dintr-un total de 80 de milioane de dolari, mai spunea Hergan.

„Am salvat această companie în ultimul an. Nu avem nimic de ascuns”, a mai spus patronul Avrig 35, care nu este îngrijorat că creditorii partenerului său din Iowa (SUA) ar putea să ajungă şi la activele acestuia din România, adică la acţiunile deţinute în Grupul Avrig 35. Ceilalţi acţionari le-ar putea cumpăra relativ uşor, pentru că valoarea lor s-a depreciat, potrivit lui Hergan.

Russell Wasendorf  pare să fie un investitor pasiv în Avrig 35, singurele legături financiare după înfiinţare fiind câteva împrumuturi acordate acesteia, toate „returnate” cu dobândă, dintre care cel mai mare a fost de 750.000 de dolari, potrivit actuaslului CEO al Avrig 35, Matei Proskine, citat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...