Propunere pe masa Guvernului: pescuitul sportiv să fie exclusiv catch and release în toată Delta

Pescarii sportivi din Delta Dunării nu vor mai putea pleca acasă începând de anul viitor cu capturile făcute, potrivit unei propuneri pe care a făcut-o publică, joi, la Maliuc, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu. 
Economica.net - joi, 21 sept. 2017, 15:41
Propunere pe masa Guvernului: pescuitul sportiv să fie exclusiv catch and release în toată Delta

‘Voi propune Guvernului ca pescuitul sportiv la ştiucă, la crap, la somn, la avat, şalău, la speciile importante din punct de vedere economic să fie catch and release în toată Delta’, a declarat Muşetescu. 

El le-a răspuns astfel pescarilor din comuna Maliuc care s-au plâns din cauza numeroaselor controale. 

‘Cei de la Poliţia de Frontieră mi-au cerut permis, autorizaţia, licenţa, numai hârtie de la preotul satului nu mi-au mai cerut, iar celor care erau la doi metri de mine, care au plecat cu juvelnicele pline de peşte nu le-au cerut nimic, fiindcă făceau pescuit sportiv’, a afirmat un pescar în timpul întâlnirii. 

Guvernatorul Muşetescu a declarat pentru AGERPRES că doreşte ca propunerea pentru pescuitul sportiv în Delta Dunării în sistem catch and release să intre în vigoare începând de anul viitor. 

‘Va fi o modificare legislativă care va veni odată cu ordinul de prohibiţie. Oamenii de aici au recunoscut că nu se respectă perioadele de prohibiţie, cantităţile de peşte capturate nu sunt declarate total, există metode de braconaj distructive. Există în acelaşi timp această luptă între sportivi şi comerciali, dar este falsă, pentru că până la urmă ei trebuie să lupte împreună pentru aceeaşi cauză, salvarea stocurilor piscicole din Deltă. Consider că pescarul sportiv trebuie să fie un etalon în Deltă, pentru că el nu trăieşte din peşte’, a explicat guvernatorul Muşetescu. 

În timpul întâlnirii desfăşurate la Primăria comunei Maliuc, pescarii au solicitat Administraţiei RBDD să nu plătească lucrările de decolmatare executate pe raza comunei, din cauza calităţii defectuoase a acestora, au apreciat intenţia de modificare a Regulamentului de circulaţie în Deltă a autorităţilor şi au cerut micşorarea numărului instituţiilor cu abilităţi de control în prevenirea şi combatarea braconajului piscicol. 

Divergenţele dintre pescarii comerciali şi cei sportivi din Delta Dunării sunt foarte vechi, cele două părţi adresându-şi periodic acuze că distrug fauna piscicolă a Rezervaţiei. 

Potrivit unei adrese făcută publică la începutul acestui an de Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării, există pescari sportivi care pescuiesc noaptea, în condiţiile în care localnicii cu permise comerciale sau familiale nu au acest drept. În plus, pescarii sportivi pot lua cu ei 5 kilograme de peşte după fiecare partidă, pescarii care au permise de pescuit familial pot captura zilnic 3 kilograme de peşte, în timp ce legea nu prevede nicio cantitate de peşte pe care o pot lua acasă pescarii comerciali. 

Te-ar mai putea interesa și
Firma de executive search Selion Global a intrat în România
Firma de executive search Selion Global a intrat în România
Selion Global, companie internațională de consultanță în executive search și leadership, a intrat în România. Filip Nemțeanu și Mihai Băjan vor conduce operațiunile companiei în calitate......
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Ucraina anunţă că a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea
Armata ucraineană a afirmat luni că a lovit în timpul nopţii "cel mai mare terminal petrolier" din Crimeea, peninsula ...
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables, companie ce dezvoltă peste 2.000 MW în regenerabile în România, are un nou CEO. E român
Jantzen Renewables anunță că l-a numit pe Răzvan Popa în funcția de CEO în funcția de CEO al companiei.
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA cu 2-3 puncte procentuale, din 2025 – CFA România
Avertismentul analiştilor, cel mai cumplit coşmar pentru populaţie şi patroni. Cea mai probabilă este creşterea TVA ...
Anul viitor am putea vedea o creştere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale, a declarat, luni, ...