O bătălie mediatică evidentă, în care sunt implicaţi specialişti şi directori de imagine, pentru că nimic din ceea ce fac şi spun cei doi principali adversari, Nicolas Sarkozy şi François Hollande nu este lăsat la voia întâmplării. Sâmbăta trecută, şeful statului Nicolas Sarkozy s-a dus de la ora 7 la Salonul Agriculturii ca să asiste la mulsul vacilor, să ia micul dejun cu agricultorii şi să inaugureze apoi salonul într-o ambianţă de lider adulat de lumea agricolă. El a petrecut patru ore printre fermieri, viticultori şi apicultori, scrie RFI Romania
François Hollande s-a dus şi el de la ora 7:00 la salon pentru un maraton de zece ore. Şi el a asistat la mulsul vacilor, s-a lăsat fotografiat şi filmat de altfel lângă ele, ba chiar a şi periat cu mâna sa o vacă, pe celebra Valentine, mascota salonului. Candidatul socialist a mai gustat dintr-o întreagă serie de produse, de la prune uscate la căpşuni, a băut vin de Cahors şi a stat de vorbă cu enorm de multă lume, promiţând practic un sprijin fără rezerve pentru agricultorii francezi dacă va fi ales preşedinte.
Pe lângă acest maraton mediatic în cursul căruia a încercat de fapt să-şi forjeze o imagine de protector al agriculturii, François Hollande a mai trebuit însă să se explice şi în legătură cu o afirmaţie făcută luni seară, care s-ar putea să fie totuşi cam hazardată: „Pentru venituri de ordinul a un milion de euro, impozitul va fi de 75%…”
Iată care este noua propunere controversată a candidatului socialist, care se indigna luni, în cadrul unei emisiuni televizate, de faptul că unii traderi şi speculatori financiari câştigă câte 2 milioane de euro lunar. Propunerea lui François Hollande i-a surprins chiar şi pe proprii săi colaboratori, scrie marţi ziarul Le Monde.
Rivalul său numărul 1, Nicolas Sarkozy, aflat într-o deplasare la Montpellier pentru a discuta despre educaţie, n-a întârziat să reacţioneze critic spunând că propunerea lui François Hollande este „de un amatorism consternant”. Tabăra dreptei nu încetează de altfel să-l atace pe François Hollande pe acest teren.
Chiar şi centristul François Bayrou declară că o astfel de impozitare a bogaţilor nu e bună pentru Franţa. În primul rând pentru că oamenii bogaţi au posibilitatea să se expatrieze, să-şi schimbe domiciliul fiscal şi să-şi delocalizeze întreprinderile. Mondializarea, globalizarea, deschiderea frontierelor, libera concurenţă şi eliberarea fără precedent a pieţelor permite acest lucru. François Bayrou l-a dat ca exemplu chiar pe actorul Jean Dujardin, care a obţinut la Hollywood pentru filmul The Artist premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Un astfel de artist care începe să câştige milioane se va întoarce oare în Franţa dacă statul îi ia 75%?
Raportul între patriotism şi fiscalitate este, de fapt, foarte fragil. Şi Nicolas Sarkozy a lansat în ultimul timp apeluri cerându-le industriaşilor francezi să dea dovadă de ceva patriotism, şi chiar consumatorilor li se sugerează, dîn când în când, că economia franceză ar avea numai de câştigat dacă ar cumpăra produse franceze. În acelaşi timp, taxarea excesivă poate avea fenomene negative teribile, precum exodul în străinătate a competenţelor şi a materiei cenuşii. S-ar spune deci că, în contextul debaterii electorale actuale, când toţi candidaţii fac zeci şi zeci de propuneri şi promisiuni, François Hollande s-a grăbit puţin, în orice caz el a pierdut un punct în ultimele ore în faţa lui Nicolas Sarkozy, care consideră că fiscalitatea Franţei trebuie să fie una armonizată cu cea europeană.