Propunerea privind Fondul Audiovizual cu bani de la cablişti şi TVA 9% la cablu TV ajunge miercuri pe masa Guvernului

Proiectul de OUG care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablişti şi propune TVA 9% pentru retransmisia programelor de televiziune va fi discutat miercuri de Guvern, după ce a primit avizul, consultativ, al CNA. Reacţiile companiilor de telecomunicaţii şi cablu nu au întârziat să apară. Telekom România cere Executivului să respingă proiectul, motivând că este necesară o evaluare mai riguroasă a impactului şi consultarea mediului de afaceri, îngrijorări împărtăşite şi de Orange.
Economica.net - mar, 09 iun. 2015, 18:51
Propunerea privind Fondul Audiovizual cu bani de la cablişti şi TVA 9% la cablu TV ajunge miercuri pe masa Guvernului

CNA a avizat favorabil, marţi, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablişti şi, totodată, permite ca emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic să poată continua până în 2016. Proiectul ar urma să fie analizat în şedinţa de miercuri a Guvernului, potrivit unor afirmaţii făcute în şedinţa CNA de marţi, transmite Mediafax.

Acest nou proiect de OUG reuneşte două proiecte pe care CNA le avizase deja favorabil: un proiect de OUG pentru completarea Legii audiovizualului, care prevede constituirea unui Fond Audiovizual şi care a fost avizat de CNA în şedinţa din 4 iunie, după o discuţie cu Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, şi, respectiv, un proiect de lege, care a fost avizat de Consiliu în şedinţa din 28 aprilie, şi care prevede că emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

În noul proiect de OUG, avizat favorabil marţi de CNA, se prevede înfiinţarea Fondului Audiovizual, ca activitate finanţată integral din venituri proprii pe lângă Consiliul Naţional al Audiovizualului. Din Fondul Audiovizual ar urma să fie finanţate acţiuni şi programe care asigură libertatea de informare, diversitatea de opinie şi pluralismul în domeniul serviciilor de televiziune şi radio, precum şi susţinerea programelor cultural-educative şi informative, cu excepţia celor privind campaniile electorale.

Veniturile Fondului Audiovizual se constituie din sumele încasate de Consiliul Naţional al Audiovizualului, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.

În acest caz, membrul CNA Valentin Jucan a propus ca să se transmită Guvernului observaţia că trebuie specificat foarte clar că procentul de 5% trebuie colectat din „veniturile realizate din retransmisia programelor de TV”.
Distribuitorii de servicii sunt obligaţi să declare şi să plătească CNA sumele datorate până la data de 25 a lunii următoare celei de realizare a veniturilor. Această contribuiţie va fi administrată de CNA, iar pentru virarea cu întârziere a sumelor datorate de operatorii economici se vor datora dobânzi şi penalităţi de întârziere, în conformitate cu reglementările legale privind regimul impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Dobânzile şi penalităţile de întârziere încasate constituie surse la Fondul Audiovizual şi se utilizează pentru acesta, se mai spune în proiectul de OUG.

Bugetul Fondului va fi aprobat odată cu cel al CNA şi va fi condus de un consiliu, aprobat prin Hotărâre de Guvern, din care vor face parte membri ai CNA.

Pe de altă parte, în proiectul de OUG se explică înfiinţarea Fondului Audiovizual „având în vedere dificultăţile financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune şi radio din România”. De asemenea, înfinţarea acestui fond are la bază „necesitatea de a oferi publicului românesc programe informative şi educative de cât mai bună calitate”, dar şi stimularea „performanţei în mediul jurnalistic”.

În proiect se face referire şi la „susţinerea acelor posturi care alocă resurse financiare şi umane importante pentru producţia şi difuzarea de programe de informare, culturale şi educative, programe despre care se ştie că sunt costisitoare în termeni economici şi, în plus, au valoare comercială redusă comparativ cu programele de divertisment, film şi sport”.

„Având în vedere că Strategia fiscală bugetară pentru perioada 2014-2016 prevede printre alte măsuri fiscale şi reducerea treptată în următorii patru ani a TVA pe măsura îmbunătăţii colectării veniturilor bugetare se propune, începând cu data de 1 iulie 2015, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru prestarea de servici de retransmiterea programelor de televiziune prin reţele de comunicare electronice”, se mai spune în proiectul de OUG.

Primele reacţii ale cabliştilor

Telekom România solicită Guvernului să respingă proiectul, dar este de acord în principiu cu TVA 9% pentru retransmisia TV

Oficialii grupului Telekom Romania solicită Guvernului să respingă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la distribuitorii de programe TV, precizând că este necesară o evaluare mai riguroasă a impactului său şi consultarea mediului de afaceri.

„Grupul de companii Telekom Romania își exprimă îngrijorarea față de proiectul Ordonanței de Urgență prin care este propusă înființarea unui Fond Audiovizual (prin plata unei taxe de 5% către CNA și reducerea TVA la 9% pentru serviciile TV) și solicită o evaluare mai riguroasă a impactului acesteia, înainte de a impune noi reglementări pe acest segment”, spun oficialii grupului de companii Telekom Romania, într-un punct de vedere pentru Mediafax.

Potrivit acestora, noua inițiativă legislativă a fost formulată fără ca mediul de afaceri să fie consultat în prealabil.

„În plus, propunerea este vagă și lasă loc de interpretări: spre exemplu, nu este clar dacă taxa de 5% este aplicabilă doar veniturilor realizate din furnizarea servicilor TV sau veniturilor totale. De asemenea, distorsionează grav competiția pe piață, forțând companiile private să sprijine alte companii private și promovând un comportament discriminatoriu față de anumiți furnizori de servicii Radio-TV, în baza unor criterii necunoscute la acest moment. Acesta este un alt semnal negativ pentru investitorii străini, demonstrând, încă o dată, lipsa predictibilității și a stabilității în mediul legislativ din România”, mai spun oficialii grupului de companii Telekom Romania.

Referitor la taxa adițională de 5%, Telekom Romania subliniază că sectorul audiovizual este deja taxat cu 5,5% (1% către Fondul cinematografic și 4,5% către diferite organisme care colectează drepturi de autor).

„În ceea ce privește TVA de 9% pentru serviciile TV, susținem de principiu scăderea TVA-ului, însă Telekom consideră că o astfel de măsură trebuie să fie implementată corelând prevederile Codului Fiscal existent și într-un interval de timp realist, pentru a permite operatorilor să analizeze impactul operațional și să planifice costurile pentru implementare. În plus, considerăm că nu este înțelept din punct de vedere macro-economic să existe TVA diferențiat numai pentru serviciile TV, mai ales luând în considerare gradul de colectare a TVA din prezent. Totodată, măsura este împotriva tendințelor din industrie, care evoluează către pachete de servicii integrate: fix, mobil și TV. Această măsură adițională, dacă este aplicabilă numai pentru un anumit serviciu, va prezenta un obstacol serios pentru dezvoltarea serviciilor integrate și, în mod indirect, pentru industrie. În plus, măsura ar presupune tratament preferențial nejustificat pentru un anumit sector”, mai spun oficialii grupului de companii Telekom Romania.

În plus, potrivit acestora, estimarea că scăderea TVA va acoperi taxa adițională de 5% este „pur speculativă și incorectă, din moment ce companiile de telecomunicații plătesc TVA direct statului român”.

Oficialii Orange România consideră că autorităţile se grăbesc cu adoptarea proiectului

Compania Orange spune că este surprinsă de modul grăbit prin care se doreşte adoptarea unei OUG care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la distribuitorii de programe TV, precizând că este necesară realizarea unui studiu de impact şi punerea proiectului în consultare publică.

„Suntem surprinşi de modul grăbit prin care se doreşte adoptarea acestei Ordonanţe de urgenţă şi considerăm necesară realizarea unui studiu de impact asupra pieţei, precum şi trimiterea spre consultare publică a proiectului. De asemenea, suntem îngrijoraţi de modul în care vor fi folosite fondurile colectate şi de modul în care piaţa va fi afectată în urma acestui proiect. De aceea, considerăm a fi o prioritate consultarea publică a tuturor celor implicaţi înainte de a trece Ordonanţa de urgenţă”, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii Orange.

Orange este liderul pieţei româneşti de telefonie mobilă, după numărul de clienţi şi cifra de afaceri. Totodată, la 31 martie 2015, serviciul Orange TV disponibil pentru toate tipurile de ecrane înregistra peste 190.000 de clienți.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane de euro în proiecte rezidențiale, se uită tot la zona Pipera și la......
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut Business arată într-un studiu că tot mai multe companii se orientează spre fintech-uri, în defavoarea băncilor ...
Prima fabrică de hârtie specială care va înlocui toate pungile de plastic se face la Giurgiu. Vladimir Cohn, industriaș: Investiție de 75 de milioane de euro, 100 de angajați doar în următoarele șase luni. Când începe producția
Prima fabrică de hârtie specială care va înlocui toate pungile de plastic se face la Giurgiu. Vladimir Cohn, industriaș: ...
Omul de afaceri Vladimir Cohn, cel mai important jucător din industria hârtiei de după 1989 și unul dintre cei mai puternici ...
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile a pregătit de sărbători oferte și cadouri pentru cei dragi, într-o promoție special creată ...