Drăgoi, Popa, Isar: lista scurtă a liberalilor pentru postul de viceguvernator BNR. Cine are cele mai mari şanse – UPDATE
În Partidul Naţional Liberal încă se poartă discuții între lideri pentru propunerile pentru postul de viceguvernator BNR, lăsat liber prin demisia lui Bogdan Olteanu, aflat momentan în arest la domiciliu. Surse din piața bancară, apropiate de Partidul Național Liberal, susțin că lista de propuneri a fost deja conturată și poate fi oricând trimisă către BNR. Astfel, cei nominalizați sunt Cristian Popa, Lucian Isar și Bogdan Drăgoi.
Surse apropiate copreședintelui PNL, Alina Gorghiu, cea mai ferventă susținătoare a numirii lui Lucian Isar, susțin că această propunere nu va ajunge la Banca Națională deoarece guvernatorul BNR nu îl va accepta niciodată ca viceguvernator. Cum numirea acestuia ar crea disensiuni importante atât în partid cât și între partide (numele lui Isar neacceptat de Isărescu nu ar fi validat de Parlament, datorită PSD care va apăra opinia lui Isărescu) este foarte probabil ca numele său să fie retras de pe această listă, mai ales că Lucian Isar pare să nu își mai dorească atât de mult această funcție.
Cealaltă propunere, Bogdan Drăgoi, ar veni din partea celulilalt copreședinte al partidului, Vasile Blaga, în ciuda apartenenței sale la regimul Traian Băsescu.
Cristian Popa ar putea fi o soluție de refugiu propusă de mai mulți lideri liberali care consideră că nu ar trebui să se mai facă numiri politice, cum a fost în cazul lui Bogdan Olteanu, care nu a ieșit tocmai bine.
Cristian Popa, cunoscut drept cel mai tânăr membru din consiliul de administrație al BNR și cel mai longeviv viceguvernator al acesteia (a avut trei mandate consecutive din 1998 până în 2014 și 34 de ani când a fost numit prima dată), este vicepreședinte al Băncii Europerne de Investiții (BEI), continuând mandatul lui Mihai Tănăsescu, suspendat din cauza dosarului Microsoft. Mandatul României la BEI a expirat luna trecută, aşadar, Popa este liber de contract. Cristian Popa a deţinut şi funcţia de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială şi a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OECD
Lucian Isar a fost vicepreşedinte la Citibank România, apoi vicepreşedinte la Bancpost. Ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Ponta, din care a demisionat însă, Lucian Isar are studii de matematică la Universitatea din Bucureşti şi de finanţe-bănci la ASE, un master în matematici financiare la Oxford, MBA la Universitatea din Chicago şi programe avansate urmate la Harvard. Acum e consilier la Banca Feroviară iar la începutul lui 2016 s-a căsătorit cu lidera PNL, Alina Gorghiu, cu care avea o relație de circa patru ani. Lucian Isar este printre cei trei șefi de trezorerii pe care Mugur Isărescu i-a acuzat de participare directă la atacul asupra leului din 2008 și a căror eliminare din sistemul bancar a fost cerută la vremea respectivă de guvernator.
Cel mai tânăr ministru de Finanțe pe care l-a avut România post-decembristă (avea 31 de ani când a fost numit), Bogdan Drăgoi a absolvit Universitatea Tufts, Fletcher, Boston, Massachusetts, specializările relații internaționale și economie, ambele cu Magna cum Laudae. A fost consilier al ministrului Integrării Europene în 2006, director economic la Primăria Municipiului București, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, răspunzând de trezoreria statului, ministru de Finanțe, consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, iar în prezent este preşedinte şi director general al SIF Banat-Crişana (SIF1). Deține Ordinul Național Steaua României și Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta.