Propunerile Rusiei pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa: printre ele – Abandonarea activităţilor militare a NATO în Europa de Est

 Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze ''încă de sâmbătă'' cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări, relatează AFP şi EFE.
AGERPRES - vin, 17 dec. 2021, 15:53
Propunerile Rusiei pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa: printre ele  - Abandonarea activităţilor militare a NATO în Europa de Est

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze ”încă de sâmbătă” cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări, relatează AFP şi EFE.

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva acesteia.

Cele două texte, denumite ”Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi ”Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

”Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept”, a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ”încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie”, anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.

Conform oficialului rus, date fiind ”lipsa totală de încredere reciprocă” şi politica ”agresivă” a NATO ”în vecinătatea Rusiei”, aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ”relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă”.

Printre alte obligaţii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-şi creeze baze militare în orice ţară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS şi nici să ”utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală” cu respectivele state.

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianţă nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfăşura nicio ”activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală”.

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

”Washingtonul şi aliaţii săi din NATO trebuie să înceteze imediat acţiunile regulate ostile împotriva ţării noastre, inclusiv exerciţiile militare neprogramate, apropierile periculoase şi manevrele avioanelor şi navelor militare, şi să oprească dezvoltarea militară pe teritoriul ucrainean”, a subliniat Serghei Riabkov.

Rusia nu mai este dispusă să accepte actuala situaţie, a mai spus vice-ministrul de externe rus în faţa presei, transmiţând Washingtonului să ia în serios propunerile Moscovei şi să vină rapid cu un răspuns constructiv.

Aşadar, principalele puncte ale propunerilor Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA sunt următoarele:
– Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
– Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.
– Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
– Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte.
– Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.
– Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.
– Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.
– Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...