Cazul Prosper se complică. Urmează procesele pe daune de milioane. Celebrul complex comercial care a ars zilele trecute avea asigurare de incendiu la o firmă mare, deși nu era autorizat ISU
Firmele Vienna Insurance Group (VIG) din România marchează încă o daună semificativă, într-un an care a început cum nu se poate mai prost pentru Asirom și Omniasig.
De această dată este iar rândul Asirom să mai gestioneze o daună semnificativă. Este vorba despre incendiul de la Prosper, cunoscutul complex comercial din zona 13 Septembrie din București. Sursele Economica spun că au început deja demersurile pentru instrumentarea dosarului de daună, de care se va ocupa rerezentantul unei mari companii multinaționale specializate în regularizarea daunelor. Dacă se dovedește că evenimentul era acoperit prin contractul de asigurare, Asirom ar trebui să plătească sume importante, cel mai probabil de ordinul milioanelor de lei, însă situația Prosper este una particulară, iar deznodământul nu este deloc clar.
În primul rând, Prosper nu avea autorizație ISU, fapt care ridică semne de întrebare inclusiv asupra faptului că Asirom a acceptat să ia în asigurare clădirea. Totuși, acum lipsa autorizației poate fi un argument pentru asigurător pentru a nu plăti dauna.
În al doilea rând, plata daunei nu se va putea face oricum prea repede, având în vedere că în acest caz s-a deschis un dosar penal, până la a cărui finalizare nu va fi făcută plata.
În al treile rând, asigurătorii gândesc în general contractele de asigurarea a clădirilor în așa fel încât să excludă multe situații de la plata daunei. Este suficient să se constate, de exemplu, că instalația electrică nu era bine întreținută pentru ca asigurătorul să refuze plata, sau să se demonstreze că focul a pornit de la o țeavă de gaze neverificată.