Explozia prosumatorilor. O nouă directivă UE va conduce la instalarea a 200.000 MW de instalații fotovoltaice pe acoperiș în Europa
La 8 mai a intrat oficial în vigoare Directiva privind performanța energetică a clădirilor, odată cu publicarea acesteia în Jurnalul Oficial al UE. Implementarea cu succes a Standardului UE pentru energia solară pe acoperișuri în temeiul acestei directivei a UE (EPBD) ar putea furniza energie solară care ar asigura echivalentul consumului a 56 de milioane de locuințe europene, arată Solar Power Europe, asociația industriei fotovoltaice din Europa.
O analiză preliminară realizată de SolarPower Europe sugerează că EPBD ar putea conduce la instalarea a 150 până la 200 GW de energie solară pe acoperiș în următorii ani, valorificând potențialul energietic acoperișurilor din statele UE. Aceasta presupunând că 60% din clădirile publice sunt adecvate pentru instalare și intră în domeniul de aplicare al standardului UE privind acoperișurile solare, spune asociația. EPBD va exploata potențialul vast al acoperișurilor, estimat la 560 GW de către Centrul Comun de Cercetare al UE la începutul acestui an, amintește asociația.
„La fel ca integrarea esențială a detectoarelor de fum cu ani în urmă, această nouă lege propulsează energia solară pe acoperișuri spre a deveni un standard. Tot mai multe clădiri, întreprinderi și cetățeni vor avea acces la energie solară curată, regenerabilă și economică”, a declarat Jan Osenberg, consilier principal pentru politici la SolarPower Europe.
Standardul UE pentru acoperișuri solare implică obligația instalațiilor fotovoltaice la clădirile nerezidențiale și publice noi începând cu 2027, la clădirile nerezidențiale existente care fac obiectul unor renovări majore până în 2028, la clădirilor rezidențiale noi începând cu 2030 și la toate toate clădirile publice existente adecvate până în 2031. Standardul pentru acoperișuri solare va debloca cel mai important potențialul acoperișurilor mari, cum ar fi cele instalate pe clădirile birouri, clădiri comerciale sau parcări. Anumite clădiri, cum ar fi structurile agricole și cele istorice, pot fi excluse.
„Sistemul fotovoltaic pe acoperiș trebuie să fie poarta de acces la electrificarea inteligentă. Încălzirea și mașinile alimentate cu energie solară vor reduce costurile locuințelor durabile. Asocierea inteligentă a energiei solare de pe acoperișuri cu vehiculele electrice și pompele de căldură va reduce, de asemenea, impactul asupra rețelei și chiar va oferi sprijin direct pentru rețea prin furnizarea de servicii de flexibilitate în perioadele de stres. Acest lucru va necesita eliminarea blocajelor în calea electrificării și asigurarea faptului că operatorii de rețea pot exploata acest potențial de flexibilitate”, a detaliat Osenberg.
Capacitatea totală de energie solară pe acoperișuri în Europa se ridica la peste 170 GW la sfârșitul anului 2023 și se preconizează că va crește la 355 GW până la sfârșitul anului 2027. Pe lângă instalațiile solare obligatorii în cadrul Standardului solar pomenit mai sus, este probabil ca și creșterea numărului de instalații solare pe acoperișurile caselor să se accelereze, deoarece cetățenii caută să se protejeze de volatilitatea prețurilor energiei din surse fosile, mai arată Solar Power Europe.
În România, potrivit datelor ANRE la 31 decembrie 2023, numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție era de 110.355. Puterea instalată aferentă prosumatorilor racordați la rețelele electrice ale operatorilor de distribuție era de circa 1.443 de MW.
Citește și: