Prosumatorii ar putea beneficia de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile lor – proiect PNL
Proiectul propune modificarea în acest sens a Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, scrie Agerpres.
„Prosumatorii cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile beneficiază de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile prosumatorului în cauză”, prevede proiectul.
Conform legii în vigoare, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, în cazul prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să realizeze în factură o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa dintre cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea.
Iniţiatorii proiectului menţionează în expunerea de motive că prin acest proiect sunt încurajaţi cât mai mulţi români să devină prosumatori.
„Criza energetică generată de războiul Rusiei în Ucraina şi de efectele pandemiei pot avea ca efect pozitiv impulsionarea producţiei de energie verde. Dincolo de avantajul independenţei de gazul rusesc, energia verde reduce considerabil poluarea. (…) Potrivit legii, prosumatorul este persoana care deţine instalaţii de producere a energiei electrice şi care poate consuma, stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui. (…) Obiectivul actualei propuneri legislative este ca prosumatorul cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile să beneficieze de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile prosumatorului în cauză, nu doar la proprietatea unde se află instalaţia de producere a energiei verde, aşa cum prevede legislaţia actuală. Legea îşi propune să încurajeze cât mai mulţi români să devină prosumatori”, au arătat aceştia.
De asemenea, iniţiatorii susţin că propunerile de modificare a legii în vigoare „reprezintă un impuls în plus pentru utilizarea instalaţiilor de energie verde”.
„Avantajele sunt incontestabile: prosumatorul îşi produce singur energia de care are nevoie şi poate produce bani din surplusul de energie, are autonomie faţă de producătorii şi furnizorii de energie, protejează mediul, valoarea locuinţei creşte dacă vrea să o vândă şi ştie exact câtă energie consumă, pentru a face anumite modificări pentru economisire”, mai arată parlamentarii PNL.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.