Prosumatorul de bloc. PPC a pus un sistem fotovoltaic cu stocare pe acoperișul unui bloc din București, un program pilot. Ministrul Energiei anunță un program de finanțare dedicat, “Urban Up”
PPC a montat, din fonduri proprii, un sistem fotovoltaic de 10 kWp pe acoperișul unui bloc din cartierul bucureștean Drumul Taberei, acesta fiind ales pentru că are contorizare inteligentă. Compania a mai montat și o baterie de 5 kWh, iar instalația fotovoltaică este una hibridă, pentru că este și conectată la rețea. Compania nu a spus cât a costat acest sistem, dar investiția s-ar ridica undeva la maximum 20.000 de euro, la prețurile de acum
Energia produsă este folosită pentru consumul propriu din spațiile comune – liftul, iluminatul de pe scară etc. – iar excedentul va fi injectat în rețea, asociațua putând în final primi bani, ca orice proonsumator. Proiectul pilot acestei instalații va oferi practic furnizorului de energie datele legate de producție și autoconsum, care vor fi foarte utile în cazul în care sistemele fotovoltaice vor fi extinse și la blocuri.
În cadrul proiectului pilot derulat în colaborare cu Ministerul Energiei vom observa profilul de consum al energiei electrice la nivelul micro-comunității, atât energia consumată în timpul zilei cât și cea furnizată din baterii ulterior, urmând să vedem evoluțiile atât la nivelul zilnic cât și la nivel sezonier. Vom pune informațiile la dispoziția Ministerului pentru ca viitoarele inițiative în domeniu să poată beneficia de experiența câștigată în cadrul proiectului pilot, iar clienții să aibă o soluție de eficiență energetică calibrată conform nevoilor lor”, a declarat Ionuț Dună, director general al companiilor PPC Energie și PPC Energie Muntenia.
Sistemul ar urma să producă undeva la 12 MWh pe an.
“Avem nevoie de o lege a comunităților energetice prin care această resursă neutilizată, acoperișurile blocurilor din București și din marile orașe din România, să devină o suprafață pe care să putem produce energie electrică verde. Trebuie să finalizăm cât mai curând acest proiect, am avut discuții în grupurile de lucru, iar ulterior aprobării acestui proiect surplusul de energie care se injectează în rețea și aduce venituri, va putea fi partajat între locatarii unui bloc. În acest moment, veniturile în plus merg la asociația de proprietari, așa cim este și cazul acestui bloc”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a fost să vadă instalația fotovoltaică.
Ministrul a mai spus că, azi, a fost lansat în dezbatere publică unui nou program pentru energie verde, destinat chiar montării de sisteme fotovoltaice, denumit “Urban up”, destinat exact finanțării asociațiilor de proprietari care vor dori să își monteze sisteme fotovoltaice pe acoperișurile blocurilor de locuințe. Valoarea sa totală este de 150 de milioane de lei, finanțat din bugetul Ministerului Energiei. La un cost al unui astfel de sistem de circa 100.000 de lei, acest program ar putea finanța 1.500 de asociații de proprietari. Cel mai probabil, după aprobarea lui și elaborarea Ghidului solicitantului, programul va fi lansat spre finalul iernii