Pe de altă parte, însă, unele date, bazate inclusiv pe constatări ale Registrului Auto Român (RAR), arată că mai există cel puțin încă 10.000-11.000 de unități care lucrează în zona gri, sau chiar în ilegalitate totală și realizează reparații neautorizate. Este posibil ca și unele dintre acestea să fie ținta comisarilor ANPC.
Sursele ECONOMICA.NET spun că cei de la Protecția Consumatorului nu au venit cu o tematică exactă și au verificat aproape tot ce înseamnă activitatea service-urilor, de la calitatea reparațiilor și proveniența pieselor, până la adaosul comercial practicat. Concret, comisarii verifică autorizația de reparație, comanda de reparație, comanda de service, codurile de înregistrare ale firmei (CUI, RO etc), adaosul comercial practicat, dar și dacă unitățile au afișat în loc vizibil numărul de la Protecția Consumatorului.
Controlul ar fi început în urma unor sesizări primite în întreaga țară, mai ales în ceea ce privește calitatea reparațiilor și adaosul comercial.
Directorul ANPC nu a putut fi contactat pentru a ne oferi detalii.
În prezent, service-urile independente din România se află în plin conflict cu firmele de asigurare RCA, de unde vin o bună parte din veniturile lor. Asigurătorii, mai ales cei mari din RCA, adică Euroins și City Insurance, au acuzat deschis service-urile că practică tarife prea mari pentru ora de manoperă, în timp ce service-urile spun că asigurătorii nu plătesc la timp și la valoarea integrală reparațiile.