Protecţia Consumatorului somează BCR să scadă la 2% dobânda unui client. Ameninţă cu închiderea unei agenţii

OPC Suceava somează BCR să pună în aplicare o decizie definitivă a instanţei prin care dobânda unui client ar trebui redusă de la 11% la sub 2%, după ce judecătorii au găsit de două ori aceeaşi clauză abuzivă în contractul de credit al acestuia. BCR a fost amendată cu 5.000 de lei și s-ar putea trezi cu o agenţie închisă, dacă nu pune în aplicare decizia în cursul zilei de astăzi.
Mihai Banita - lun, 21 oct. 2013, 10:15
Protecţia Consumatorului somează BCR să scadă la 2% dobânda unui client. Ameninţă cu închiderea unei agenţii

UPDATE: Vezi aici poziţia băncii.

Banca Comercială Română este ameninţată cu sancţiuni dure de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava. Tribunalul Suceava a respins, pe 9 octombrie, o contestaţie a unui proces verbal prin care CJPC Suceava cerea punerea în legalitate a unui contract de credit încheiat de un consumator şi BCR. Prevederile procesului verbal spun că BCR trebuie să modifice dobânda clientului în cauză de la 11% la sub 2% (Euribor 6M (0,34%) + 1,5 puncte procenutuale).

Două procese pentru schimbarea dobânzii

G.M. din Suceava reclama, la sfârşitul anului 2010, la CJPC Suceava, modul de calcul al dobânzii stabilit în contractul de credit încheiat cu BCR.

Cea mai mare bancă din România utiliza, înainte de 2010, următoarea formulă pentru calculul dobânzii în cazul creditelor ipotecare: „dobânda de referinţă variabilă a BCR, care se afişează la sediile băncii”, la care se adaugă o marjă fixă mică, de regulă de 1,5%, după un an de credit în care dobânda era fixă – în criză, DRV a variat doar în sus, în timp ce referinţa independentă Euribor a scăzut la minime istorice.

Protecţia Consumatorului a admis reclamaţia clientului, care a fost confirmată şi de instanţă, prin decizia definitivă a Tribunalului Suceava din noiembrie 2011, care a stabilit că dobânda trebuie calculată în funcţie de Euribor – referinţa pieţei pentru moneda euro -, şi că modificarea trebuie transpusă printr-un act adiţional. DRV era asimilată, astfel, Euribor.

Cei de la BCR au ales o metodă aparte de a pune în aplicare decizia instanţei: n-au modificat, practic, nimic. Astfel că G.M. a mai depus o plângere la CJPC, care a constatat modul incorect în care banca a procedat.

Potrivit procesului verbal încheiat de CJPC Suceava, BCR a stipulat în actul adiţional că „dobânda variabilă (în funcţie de Euribor 6M), este prestabilită la 9,512%, la care se mai adaugă 1,5 pp (marjă), în acest fel dobânda pe care este obligat să o plătească clientul este de 11,012%”, adică a rămas neschimbată. CJPC a dispus ca BCR să încheie un nou act adiţional prin care dobânda să fie calculată după formula Euribor 6M + 1,5 pp.

Împotriva procesului verbal al CJPC, cei de la BCR, reprezentaţi de casa de avocatură NNDKP, au depus plângere contravenţională. Iniţial, Judecătoria Suceava a admis plângerea în iunie 2012 şi a desfiinţat procesul verbal, însă Tribunalul Suceava a admis recursul CJPC, astfel că sancţiunile şi dispoziţiile au rămas în vigoare.

CJPC Suceava a somat BCR să plătească amenda de 5.000 de lei până pe 16 octombrie 2013 şi ca până la 21 octombrie să modifice actul adiţional, în sensul modificării dobânzii în Euribor 6M + 1,5 pp, şi restituirea banilor încasaţi în plus începând cu noiembrie 2010. În caz contrar, „se vor dispune eventuale măsuri de suspendare a activităţii punctului de lucru”, cel vizat fiind Agenţia Curtea Domnească din Suceava.

Rata lunară scade la un sfert

La împrumutul de 200.000 de euro, rata lunară era de 2.000 de euro, luând în calcul dobânda de 11%. După prima decizie a instanţei, clientul plătea câte 1.000 de euro din rata lunară, deşi susţine că ar fi trebuit să plătească mai puţin de 500 de euro, dacă BCR ar fi aplicat dobânda formată de Eurobor + 1,5 pp.

Din aprilie 2012, clientul nu a mai achitat nimic către bancă, iar BCR a trimis datoria către Support Collect, firmă specializată în recuperarea de creanţe, deţinută de bancă, şi l-a raportat la Biroul de credit.

G.M. susţine că banca ar trebui să-i restituie 68.000 de euro, şi cere ca, după ultima decizie a instanţei, să fie şters din evidenţe ca rău platnic.

 

Aceasta nu este prima decizie de acest fel împotriva BCR, mai mulţi clienţi din ţară obţinând calcularea dobânzii după formula Euribor + o marjă mică, ori chiar eliminarea dobânzii.

Astfel de decizii rezultate din procese ale ANPC ar putea avea efecte la nivelul întregului portofoliu de clienţi afectaţi de astfeld de clauze contractuale.

De la 1 octombrie, legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Potrivit celor două noi articole introduse în lege (12 şi 13), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sau asociaţiile pentru protecţia consumatorilor pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune ce conţin clauze abuzive. Instanţa poate să dispună încetarea folosirii acestor clauze, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. De efectele unei decizii favorabile ale instanţei ar urma să beneficieze toţi consumatorii afectaţi de practicile abuzive, fără ca aceştia să trebuiască să iniţieze acţiuni separate.

Preşedintele ANPC, Bogdan Nica, declara că Autoritatea va cere instanţelor să aplice noile prevederi ale legii inclusiv în procesele aflate acum pe rol.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...