Protecţionismul ameninţă creşterea economiei mondiale – Banca Reglementelor Internaţionale
Ieşirea din criza financiară izbucnită în 2008 s-a datorat ‘unui deceniu de politici monetare extraordinare’, care au culminat în 2017 cu un de de creştere economică ‘de bună calitate şi inflaţie scăzută. Dar o escaladare a măsurilor protecţioniste ar putea duce la o nouă criză’, avertizează instituţia financiară cu sediul în Basel, Elveţia.
Raportul BIS vine după ce vineri preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că, după taxele vamale impuse pe oţelul şi aluminiul importate din Uniunea Europeană, ar putea institui o taxă vamală de 20% pe importurile de autoturisme din statele blocului comunitar. El a reacţionat astfel deciziei europenilor de a răspunde cu taxe vamale pentru zeci de produse americane ca represalii după ce Washingtonul a introdus astfel de taxe pe oţelul şi aluminiul importate din UE.
Dar Banca Reglementelor Internaţionale avertizează că în viitor consecinţele ar putea fi devastatoare dacă măsurile protecţioniste reciproce vor submina încrederea generală în ‘sistemul comercial deschis multilateral’.
‘Sunt într-adevăr semne de sporire a incertitudinii, asociate cu primele măsuri protecţioniste şi declaraţii care inhibă deja investiţiile’, se arată în raportul BIS.
Comerţul liber şi deschis a reprezentat fundaţia pentru progresul global înregistrat în îmbunătăţirea standardelor de viaţă, a apreciat Agustin Carstens, director general la Banca Reglementelor Internaţionale.
Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.