Protest a peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea

Economica.net
05 09. 2012
large_27_5_11__0_57_34oltchim_ansamblu_77882600

Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte „lichidarea societăţii”.

De asemenea, el a spus că angajaţii combinatului nu şi-au mai primit salariile şi bonurile de maşă de două luni.

„Este un protest spontan, protestul disperării. Suntem în dezastru, combinatul moare. Directorul general, domnul Constantin Roibu şi-a înaintat demisia pentru că aşa se pare că i s-a cerut. Nicio promisiune de la Bucureşti nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem că va avea vreun succes, toate semnele sunt că se grăbeşte lichidare societăţii. Nu mai avem curent, nu avem salarii şi bonurile de masă de două luni luate”, a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Salariaţii cer ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a vedea situaţia cu care se confruntă combinatul.

„Cerem domnului Ponta să vină aici la Râmnicu Vâlcea. Aşteptăm ca primul-ministru, ministrul Economiei şi cel al Finanţelor să vină la Râmnicu Vâlcea să rezolve problema Oltchimului ca acesta să poată funcţiona la 65% din capacitate, iar privatizarea să fie una reală, în sistem integrat, cu Arpechim Piteşti. Fiecare secţie a ieşit spontan să protesteze, urmând ca în cursul zilei de azi să vedem ce o să facem, le-a ajuns cuţitul la os şi angajaţii combinatului să iasă în stradă”, a mai spus Diculoiu.

La un moment dat, pe parcursul protestului, salariaţii au intrat în pavilionul unde se află conducerea pentru a vorbi cu managerul general Constantin Roibu.

„Autorităţile locale au transmis Guvernului că măsurile acceptate de Guvern pentru redresarea situaţiei de pe Platforma Chimică nu au fost aplicate până la capăt. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de către stat a unei garanţii de performanţă pe baza căreia Oltchim să poată contracta cei 40 de milioane de euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de altă parte, altă măsură aprobată, dar nefinalizată, constă în majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS deţinută la societate, măsură la care, de altfel, s-a renunţat în ultimul moment prin schimbarea bruscă a procedurilor de privatizare”, a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat că din aceste motive Oltchim a ajuns în situaţia de a-şi opri activitatea, deoarece nu-şi poate achita obligaţiile minimale băneşti, precum biletele la ordin ajunse la scadenţă, drepturile salariale restante sau dobânzile bancare, spre a evita blocarea integrală a conturilor societăţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, a intervenit pe lângă conducerea CET Govora pentru ca termocentrala vâlceană să furnizeze energie electrică combinatului Oltchim până la privatizare, deoarece „combinatul trece prin cea mai nefastă perioadă din existenţa sa ca agent economic de top al judeţului.”

„Oprirea furnizării de energie electrică acum înainte de privatizare ar distruge combinatul şi nu ar face decât să fie vândut ca fier vechi. Sunt instalaţii care odată răcite s-a terminat. Este mai mult decât necesar ca Oltchim să poată produce până la data privatizării, care odată făcută cu un investitor strategic, să schimbe complet datele problemei”, a declarat Ion Câlea.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul continuă, iar o parte a angajaţilor a intrat în pavilionul central al combinatului Oltchim pentru a vorbi cu conducerea.

La sfârşitul lunii august, aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul Combinatului Oltchim au protestat faţă de decizia de trimitere în şomaj a peste 500 angajaţi. Ulterior, conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a renunţat la planul de a trimite în şomaj tehnic 506 angajaţi, în perioada 27 august – 30 septembrie.

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea informa că va trimite în şomaj tehnic 506 de angajaţi, în perioada 27 august-30 septembrie,din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activităţii de petrochimie de la Piteşti.

Compania Oltchim va fi privatizată în luna septembrie, la cererea Fondului Monetar Internaţional.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania (cu 18,3% din titluri) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie (14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services).