Protest faţă de modificările la legea privind clauzele abuzive, la Parlament
Trei asociaţii care apără drepturile consumatorilor au anunţat, pentru 28 aprilie, o acţiune de protest, în faţa Parlamentului, faţă de modificările şi completările la Legea privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatorii de servicii financiare.
„Întrucât parlamentarii României şi-au creat un obicei în a adopta proiecte legislative cu scop vădit împotriva intereselor cetăţenilor care i-au ales, considerăm că este necesară o acţiune de protest împotriva modificărilor şi completării Legii193/2000, privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, în data de 28 aprilie a.c., Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România (ACCBAR), prin presedintele av. Anamaria Grigoruşa Stan, Asociaţia Asistenţă pentru Consumatori (AC), prin preşedintele av. Iulian Urban şi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), prin preşedintele conf. univ. dr. Costel Stanciu, organizează o acţiune autorizată de pichetare a Palatului Parlamentului”, arată organizatorii protestului, într-un comunicat remis, sâmbătă, Agerpres.
Mii de clienţi ai băncilor comerciale, care şi-au câştigat dreptatea în instanţă, se vor mobiliza în faţa Palatului Parlamentului, de la ora 15.00, şi ulterior, de la 19.30, în Parcul Izvor, în acţiunea comună a celor trei asociaţii, pentru a se opune adoptării de către Camera Deputaţilor, for decizional, a modificărilor şi completărilor la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive, precizează comunicatul.
„Scopul adunării publice îl constituie manifestarea fermă a avizului negativ al Asociaţiilor de Protecţie a Consumatorilor şi de Protecţie a Drepturilor Cetăţenilor, în legătură cu Proiectul privind modificarea Legii nr. 193/2000, privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Proiectul de lege semnat de anumiţi deputaţi şi adoptat de Senat în 16 decembrie 2013, este cea mai nocivă iniţiativă legislativă în această materie din 1989 şi până în prezent. Proiectul propus reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor consumatorilor români, care, dacă va fi adoptat de Camera Deputaţilor, va avea consecinţe negative iremediabile pentru fiecare consumator de servicii sau produse din România”, consideră avocatul Anamaria Grigoruşa Stan.
Pe de altă parte, avocatul Iulian Urban arată că în cazul în care ‘procesele privind contractele păguboase se vor judeca doar la Bucureşti, atunci tribunalul comercial ar putea fi declarat neconstituţional, întrucât încalcă dreptul la liberul acces la Justiţie al persoanelor fără posibilităţi financiare, din provincie’.