Protest în faţa Parlamentului, pentru scăderea ratelor la credite

Economica.net
25 01. 2015
swiss-francs_88013400

„Vor sosi la protest persoane din toată ţara, vorbim de mii de persoane, nu putem înainta însă o cifră exactă. Aşa cum oficialii anunţă posibile rezolvări ale acestei situaţii, aşa anunţăm şi noi, posibil, mii de participanţi. Noi am făcut un apel la toţi membrii grupului nostru, care într-o săptămână a strâns peste 16.000 de oameni, iar peste 21.000 de persoane au semnat petiţia online. Nu credem că vor veni toţi, dar speram ca lumea să conştientizeze că ceea ce facem nu facem doar pentru creditele în franci, pentru că în momentul în care BNR nu va mai interveni în piaţă să susţină euro, vor fi alte persone în aceaşi situaţie. Euro va fi ca şi francul elveţian şi vom asista la o altă mişcare, de data acesta a celor care acum sunt spectatori, a celor care au credite în euro”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Daniel Teodorescu, organizator şi membru al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF. 

Solicitările membrilor acestui grup, peste 15.000 de membri acumulaţi într-o săptămână, au fost înaintate, marţi, 20 ianuarie 2015, autorităţilor printr-un document, care cere dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei iniţiative legislative care să soluţioneze situaţia gravă în care se găseşte o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută străină (CHF, EUR, USD), se arată într-un comunicat al Grupului transmis AGERPRES. 

Solicitarea conţine şi o propunere de text legislativ care prevede posibilitatea consumatorilor cu credite în valută străină (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor în valută, la cursul de la data semnării contractului, plus o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanţie) şi interzicerea solicitării şi aplicării oricăror altor comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor. 

De asemenea, se cere şi interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua moneda de creditare. 

Pentru susţinerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat şi o petiţie online, care a strâns peste 20.500 de semnături în mai puţin de 5 zile. 

Francul elveţian s-a apreciat puternic, vineri, pe piaţa valutară de la Bucureşti, iar Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,5817 lei/franc, în creştere cu 6,65 bani (1,47%) faţă de cotaţia de joi, de 4,5152 

De la finalul săptămânii trecute, leul s-a depreciat accelerat pe piaţa valutară în faţa francului elveţian şi a dolarului american. În faţa monedei elveţiene, leul a pierdut aproape 16 bani într-o săptămână, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfârşitul acestei săptămâni. Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani şi ameninţă pragul de 4 lei/dolar. 

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani