Protest la BRD: circa 100 de salariaţi pichetează sediul central al băncii solicitând un nou contract colectiv de muncă

Economica.net
09 11. 2015
brd_2_38451900

UPDATE 13:50 – Poziţia oficială a BRD în legătură cu conflictul de munca

BRD – Societe Generale a făcut publică, luni, poziţia oficială a băncii în legătură cu conflictul colectiv de muncă declanşat de sindicatul salariaţilor, Impact

‘În contextul negocierii contractului colectiv de muncă pentru perioada 2015 – 2016, conducerea BRD a fost notificată de sindicatul Impact al salariaţilor băncii în legătură cu declanşarea unui conflict colectiv de muncă. Principalele revendicări ale organizaţiei sindicale sunt de natură salarială. Prima etapă prevăzută de legislaţie – concilierea – s-a încheiat fără să se ajungă la o înţelegere asupra tuturor punctelor. Patronatul a oferit un pachet de drepturi şi beneficii bazat pe performanţă, protecţie socială, adecvat industriei financiare. Acesta preia majoritatea prevederilor fostului CCM expirat în iulie 2015, la care s-au adăugat şi altele noi. După o perioada lungă de negocieri care nu s-au finalizat cu încheierea unui nou CCM, pentru asigurarea unui climat echilibrat şi a continuităţii, patronatul a luat decizia legală de a acordă unilateral un pachet de remunerare construit pe 3 axe principale. Astfel, o prima componentă globală, cu adresabilitate largă, pentru toţi angajaţii, cuprinde beneficii precum pensiile private Pilonul 3, tichete de masă, o prima de ziua băncii de 1000 de lei brut a cărei acordare a fost condiţionată de obţinerea unui rezultat pozitiv la T3, precum şi de creşterea numărului clienţilor activi, mai mare cu câteva zeci de mii faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, prin urmare un obiectiv accesibil. ‘Sunt dezamăgit că liderii sindicali încearcă să minimalizeze în acest mod performanţă obţinută de cei 7500 de angajaţi din echipa BRD’, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD.

BRD precizează că o altă componentă este cea socială, prin care sunt acordate angajaţilor băncii servicii medicale şi asigurări de sănătate la clinici private în toată ţară, asigurări de grup pentru invaliditate şi deces, plăti compensatorii în cazul reorganizărilor, prime de mobilitate şi multe altele.

De asemenea, o altă componentă se referă la performanţa individuală, şi anume posibilitatea de acordare a unor bonusuri anuale şi revizuiri individuale, toate în concordanţă cu reglementările bancare în vigoare. Această componentă face parte de mulţi ani din pachetul de remunerare, separat de beneficiile colective.

‘Considerăm că este o abordare modernă, europeană, specifică mediului financiar, care pune în legătură directă recompensarea, pe de-o parte, cu performanţă măsurabilă, pe de altă parte. O acţiune care merge în acest sens este acordarea în 2015 pe baza unui criteriu de prezenţa în ultimii 5 ani, tuturor colegilor eligibili, a 40 de acţiuni Societe Generale. Acestea vor fi încasate în 2 tranşe – martie 2015 şi martie 2016 – , pot fi imediat valorificate pe piaţă şi au o valoare clar mai importantă (aproximativ 8.000 lei la cursul actual al acţiunii Societe Generale) decât cei 100 de lei solicitaţi de sindicatul Impact sau suma pentru asigurarea vestimentaţiei, această din urmă fiind o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii’, arată comunicatul BRD.

În privinţa unora dintre punctele care au rămas în suspensie şi după conciliere, în comunicat se arată că patronatul are o poziţie raţională, exprimată clar în timpul negocierilor.

‘Informarea sindicatului în legătură cu eventuale proiecte de reorganizare are loc în mod curent, însă delegarea către sindicat a unui drept de veto asupra planurilor de business ale unui operator economic excede cadrul legal şi pune compania într-o poziţie de inferioritate faţă de concurenţă. De asemenea, protecţia liderilor sindicali 1 an după expirarea mandatelor lor (care durează 5 ani) excede prevederile legale, patronatul decizând să acorde drepturile menţionate expres în lege. Conducerea BRD regretă decizia sindicatului, ale cărui motivaţii reale nu le cunoaşte, cu atât mai mult cu cât a prezentat o oferta realistă şi competitivă la nivelul pieţei bancare şi îşi declara în continuare disponibilitatea de a discuta cu partenerii sociali, pe o baza adecvată contextului economic şi social, pentru găsirea unor soluţii rezonabile, capabile să pună punct divergenţelor. În condiţiile în care sindicatul Impact va continuă demersurile iniţiate, banca îşi asigura clienţii că a luat măsurile necesare pentru continuarea oferirii serviciilor în condiţii normale. În acelaşi timp, banca îşi exprimă încrederea că, în cele din urmă, responsabilitatea şi realismul vor prevala’, subliniază conducerea BRD.

UPDATE 13:30 –  Protestul celor 100 de salariaţi BRD s-a încheiat fără incidente

Protestul celor aproximativ 100 de membri ai sindicatului Impact al salariaţilor BRD-Groupe Societe Generale, determinat de eşecul negocierilor contractului colectiv de muncă, s-a încheiat fără incidente, aceştia urmând să picheteze sediul central al băncii şi marţi, între orele 11,00 şi 13,00.

‘Din informaţiile pe care le avem, domnul Loth (Phillipe Lhotte – preşedintele BRD, n.r.) nu este acum în ţară. Domnia sa a plecat. Era normal ca, în cazul în care dânsul nu a putut fi astăzi aici, să delege măcar pe cineva care să stea de vorbă cu noi, pentru că protocolul în astfel de situaţii prevede ca un reprezentant al conducerii vine sau cheamă o delegaţie a protestatarilor pentru discuţii. După cum aţi văzut, nu a venit nimeni să ne bage în seamă. Vom veni şi mâine aici, în acelaşi interval orar’, a declarat luni Cristian Mocanu, preşedintele sindicatului Impact, operator servicii administrative în cadrul BRD.

‘Suntem 100 de colegi care ne-am adunat să protestăm din cauza faptului că nu am reuşit să încheiem un nou contract colectiv de muncă. Negocierile au început din luna mai a acestui an şi concilierea, care este o etapă prevăzută de lege, ulterioară negocierii, a avut loc în data de 26 octombrie. Din păcate au rămas nesoluţionate şase revendicări ale noastre. Dacă nu se va încheia un nou contract colectiv de muncă şi nu vor fi soluţionate cele şase revendicări, va trebui să ne gândim la celelalte forme de protest. Avem în vedere greva în toate formele ei, cea de avertisment, urmată de greva propriu-zisă’, a declarat Cristian Mocanu, preşedintele sindicatului Impact, operator servicii administrative în cadrul BRD.

Protestatarii fluieră din vuvuzele şi scandează lozinci precum: ‘Lhotte (preşedintele BRD, n.r) ne-a luat speranţa şi-a plecat în Franţa’, ‘Munca pentru toţi, banii doar pentru voi’, ‘Suntem colegi, nu sclavii voştri’, ‘Voi aveţi puterea, noi avem durerea’, ‘Noi muncim pentru voi, voi vă bateţi joc de noi’, ‘Negociaţi, nu ne persiflaţi’, Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie’.

Sindicatul Impact al salariaţilor BRD-Groupe Societe Generale pichetează sediul central al băncii din Bucureşti, luni şi marţi, în intervalul orar 11,00-13,00, scrie Agerpres.

Sindicaliştii BRD susţin că, în urma concilierii din data de 26 octombrie 2015, realizată conform legii, au rămas nesoluţionate unele revendicări ale salariaţilor, printre care informarea şi consultarea salariaţilor în legătură cu proiectele de restructurare / reorganizare / optimizare, cu impact asupra locurilor de muncă, precum şi majorarea salariilor de bază cu 100 lei brut pentru toţi salariaţii cu minim trei ani vechime în BRD la data de 30 iunie 2015 (reprezentând cotă parte din inflaţia neacordată în perioada 2009-2014).

Printre revendicări, sindicaliştii au menţionat şi păstrarea primei de participare a salariaţilor la profit, în condiţiile în care patronatul a propus eliminarea acestui drept în schimbul suplimentării primei de ziua băncii, suplimentare condiţionată de atingerea unui obiectiv pe care aceştia îl consideră nefezabil, respectiv păstrarea numărului de clienţi activi.

Pe listă mai sunt trecute revendicări precum acordarea unei prime de 700 lei net pentru procurarea de ţinute conform cerinţelor băncii (regulament intern), ţinută business pe care o asimilăm ţinutei de lucru prevăzute de legea 319/2006, dar şi protecţia liderilor cu încă un an de la terminarea mandatului, drept care a existat până în prezent în contractul colectiv de muncă, însă patronatul nu doreşte perpetuarea lui.

Sindicatul Impact avertizează că, dacă şi după pichetare patronatul BRD-Groupe Societe Generale va avea aceeaşi atitudine inflexibilă faţă de revendicările salariaţilor, va declanşa greva, conform prevederilor legii.

‘Rămânem preocupaţi de calitatea serviciilor asigurate clienţilor, fără să afectăm interesele acestora, în condiţiile asigurării unui tratament decent al salariaţilor din partea patronatului’, se menţionează în comunicat.

Sindicatul Impact a fost înfiinţat în anul 2003 din dorinţa salariaţilor BRD-Groupe Societe Generale de a avea un reprezentant puternic în relaţia cu patronatul francez al băncii. Sindicatul Impact este afiliat la Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) care, la rândul ei, este afiliată la CNS Cartel Alfa.