UPDATE TAROM va prelungi licenţele celor 200 de angajaţi tehnici ai companiei, licenţe care urmau să expire în perioada următoare, potrivit unui comunicat al operatorului aerian.
Aproximativ 200 de angajaţi au protestat miercuri cu privire la o posibilă neprelungire a licenţelor personalului tehnic al companiei.
‘În urma negocierilor de astăzi s-a stabilit de comun acord că numai licenţele necesare vor fi prelungite, conform tuturor reglementărilor naţionale şi internaţionale în vigoare, compania asigurând pasagerii că operarea în deplină siguranţă a tuturor aeronavelor sale reprezintă principala sa prioritate’, potrivit comunicatului TAROM.
Conform sursei citate, s-a stabilit în cadrul negocierilor de miercuri între reprezentanţii companiei, ai Ministerului Transporturilor şi ai sindicatelor că o comisie internă va efectua în cel mai scurt timp posibil o evaluare obiectivă pentru a stabili care sunt licenţele necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor tehnice. Din această comisie vor face parte şi membri ai Sindicatului Naţional Tehnic TAROM.
În urma negocierilor de astăzi s-a stabilit de comun acord că numai licenţele necesare vor fi prelungite, conform tuturor reglementărilor naţionale şi internaţionale în vigoare.
Zborurile companiei TAROM nu au fost afectate de protestul spontan care a avut loc miercuri.
Secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom, Aurel Curdov, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că protestul nu a fost organizat de către sindicat, deşi ştia de marţi că există o stare de tensiune printre angajaţi şi a anunţat conducerea companiei.
„Am anunţat de ieri conducerea că este o situaţie explozivă din cauza neprelungirii licenţelor pe partea tehnică. Ei spun că există o recomandare a autorităţii aeronautice, care spune că nu este imperios necesar să aibă toată lumea această licenţă, dar neprelungirea ei ne afectează drepturile”, a precizat liderul sindical.
Aurel Curdov a mai spus că miercuri dimineaţă a fost la directorul tehnic al Tarom pentru a discuta cu acesta, însă nu s-a putut ajunge la un compromis.
„Avem 30 de persoane care trebuie să dea licenţa luna aceasta şi el nu a aprobat prelungirea. Am rugat să ne dea o explicaţie şi a zis că el nu semnează pentru aceste licenţe, invocând că vine Curtea de Conturi. A trebuit să le spun oamenilor ce se întâmplă”, a adăugat Aurel Curdov.
Liderul sindical a mai spus că tot personalul tehnic ar urma să ajungă treptat, pe măsură ce expiră licenţele, în această situaţie. El a explicat că odată cu expirarea licenţei oamenii pierd lunar aproximativ 400 de lei, plus nişte bani care se acordă la concediu.
Curdov susţine că sunt aproximativ 170 de persoane care mai au astfel de licenţă şi sunt hotărâte să ceară ca aceste documente să rămână valide până la pensie sau până la plecarea din companie.
Secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom a mai spus că mai sunt 70 de persoane care încă protestează, precizând că nu ştie cât va dura acţiunea.