Protest Poşta Română – Oţelea (SLPR): Nu avem ca obiectiv greva generală, dar dacă lucrurile vor fi împinse către acolo, ajungem şi la asta
„Este în desfăşurare greva de avertisment, iar din informaţiile pe care le am la cald de la colegi, acţiunea se află în derulare în mai mult de 30 de judeţe din ţară. La finalul ei o să avem o discuţie cu colegii, o să facem o evaluare. Deocamdată, aşteptăm să vedem care sunt reacţiile, dacă vor fi reacţii din partea conducerii. Vorbim despre reacţii serioase de discuţie pentru încheierea contractului de muncă. Suntem în planul de derulare a conflictului colectiv de muncă care se va putea fi finaliza inclusiv cu greva generală. Noi nu avem ca obiectiv greva generală, dar dacă lucrurile vor fi împinse către acolo, se poate ajunge şi la măsura asta. Dacă ajungem în zona asta în perioada următoare, o să stabilim în perioada următoare. Oricum, sunt nişte termene legale pe care trebuie să le respectăm, care ne obligă să lăsăm un interval de timp între ce avem acum şi ce ar urma să fie. Poate fi vorba de o săptămână, zece zile, două săptămâni, cam aşa. N-am primit niciun semnal nici în perioada de negociere, nici după. Mă refer la un semnal care să însemne o schimbare a modului şi a abordării negocierilor, nu la un semnal în care domnia sa ne trimite o hârtie în care ne spune „Reveniţi asupra revendicărilor pe care le aveţi şi vă aşteptăm la discuţii””, a spus Oţelea.
Acesta a adăugat că sindicaliştii vor „o negociere serioasă, nu o simulare”.
„Noi vrem o negociere serioasă, nu o simulare. În timp ce a trimis o echipă să negocieze cu sindicatul reprezentativ, domnul director general s-a întâlnit cu un sindicat abia format de câţiva oameni cu care a încheiat un acord, prin care s-a convenit o majorare salarială de o treime sau o zecime din din ce am solicitat noi la negocierea colectivă. Nu aşa se face treaba”, a explicat liderul sindical.
Potrivit şefului SLPR, actul normativ care prevede obligativitatea negocierii contractului colectiv de muncă nu menţionează şi perioada-limită de încheiere a acestuia.
„Pe cei din conducerea Poştei nu-i trage nimeni la răspundere, pentru că potrivit legii este obligatorie negocierea, dar nu şi încheierea contractului. Din acest motiv, directorul Poştei a plecat de la ideea că într-o unitate cu 20 şi ceva de mii de oameni nu e nevoie de contract colectiv de muncă. E suficientă dispoziţia pe care o dă managementul şi acesta e motivul principal pentru care şi-a pus ca obiectiv să nu încheie un nou contract. Domnia sa nu şi-a dorit şi nu-şi doreşte să avem contractul de muncă, iar asta ne permite nouă şi salariaţilor să organizeze acţiunile de protest, inclusiv greva generală. Sincer, nu ne-am mai întâlnit cu această situaţie şi nici colegii mei din BNS care reprezintă atâtea organizaţii şi atâtea firme, mai bine de jumătate în mediul privat”, a punctat Ionel Oţelea.
Membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au întrerupt lucrul, miercuri dimineaţa, timp de două ore, în aproape toate oficiile poştale din ţară, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de către liderii sindicali.
Protestul are loc în intervalul orar 8:00 – 10:00, iar membrii SLPR şi alţi afiliaţi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) vor picheta sediul central al Companiei Naţionale „Poşta Română” (CNPR). De asemenea, în timpul grevei de avertisment, reprezentanţi ai lucrătorilor poştali sunt prezenţi în faţa sediilor centrale ale Poştei Române din 30 de judeţe.
Principalele revendicări ale BNS şi SLPR vizează o creştere salarială de 400 lei net pentru angajaţii Poştei Române şi o majorare a sporurilor de loialitate cu un procent între 5% şi 10%.