Protest RCA. COTAR invită şoferii şi păgubiţii nemulţumiţi de preţuri să semneze o petiţie online

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) lansează în câteva zile petiţia online "Hoţia RCA blochează România!" şi invită toţi şoferii şi păgubiţii nemultumiţi de preţul RCA şi de firmele de asigurări să semneze petiţia, care urmează a fi transmisă Parlamentului României, urmând ca în luna martie să fie organizat un protest.
AGERPRES - mie, 09 feb. 2022, 12:01
Protest RCA. COTAR invită şoferii şi păgubiţii nemulţumiţi de preţuri să semneze o petiţie online

„Şoferii români nemulţumiţi de preţul RCA să îşi lipească pe geamul maşinii o foaie de hârtie cu mesajul „Protest RCA!”. Ne referim la toţi plătitorii de poliţe RCA, indiferent că sunt persoane juridice sau fizice. Suntem afectaţi, azi, în egală măsură. Îi invităm pe toţi să se alăture protestului pe care COTAR, APTE şi APULUM îl vor organiza în luna martie. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România alături de APTE şi APULUM tragem semnalul de alarmă, înainte de declanşarea mişcărilor de protest ale transportatorilor, pentru bătaia de joc de pe piaţa poliţelor RCA”, se menţionează în comunicat, scrie Agerpres.

Conform reprezentanţilor COTAR, companiile de asigurări „au o explicaţie halucinantă pentru creşterea nejustificată a costurilor poliţelor RCA: ‘pentru că s-a scumpit energia’; preţurile şi practicile sunt aceleaşi la toate companiile, dar Consiliul Concurenţei nu vede că asiguratorii au format cartel”.

„După Astra, Carpatica şi Centrasig, a dat faliment şi City Insurance, aşa cum noi am anunţat, în ultimii trei ani. Dar acum ne confruntăm cu aceleaşi probleme şi întârzieri de plată a despăgubirilor, la preţuri de trei ori mai mari. Creşterea preţurilor la energie nu justifică în niciun fel scumpirea poliţelor de asigurare, însă această scumpire contribuie la scăderea nivelului de trai în România, pentru că asta îşi doresc societăţile de asigurări care vând poliţe RCA”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii COTAR susţin că preţurile la energie electrică şi gaze naturale au atins „valori istorice exorbitante pentru o ţară săracă, supraîndatorată şi aflată în plină criză sanitară, politică şi economică”.

„Alături de energie electrică şi gaze naturale, în România a apărut un nou produs de lux: poliţele RCA. Instituţiile româneşti, conduse de oameni numiţi politici, nu se implică în rezolvarea problemelor reale ale economiei şi ale societăţii româneşti”, se mai spune în comunicat.

Potrivit COTAR, în loc să protejeze cetăţenii acestei ţări, instituţiile româneşti „s-au transformat în susţinătoare (prin neimplicare) ale celor care astăzi jupoaie un popor abandonat, dar a cărui răbdare se apropie de final”.

Astfel, COTAR atrage atenţia asupra a trei „situaţii aberante de pe piaţa poliţelor RCA”. Una dintre acestea o reprezintă, conform organizaţiei, creşterea preţului RCA cu peste 250% în ultimele luni. O altă situaţie este reprezentată de „aberaţia modului de calcul al preţului RCA: poliţa valabilă pe 6 luni este mai scumpă decât poliţa pe 12 luni, la aceeaşi companie de asigurări”.

De asemenea, reprezentanţii COTAR au menţionat şi daunele RCA care sunt achitate de către majoritatea firmelor de asigurări „exact ca la City Insurance (doar 30% din valoarea despăgubirii, deloc sau cu întârziere)”.

„Cum este posibil ca preţul unei poliţe RCA pentru o perioadă de 6 luni să coste mai mult decât preţul RCA pentru o perioadă de 12 luni, la aceeaşi firmă de asigurări? De exemplu, tariful RCA pentru 6 luni este 1.611 lei, iar pentru 12 luni este 1.328 de lei? Vorbim de un asigurat cu clasa Maxim゠de BONS – B8! Cum este posibil ca acelaşi risc asigurat să fie mai mic pentru 12 luni decât pentru 6 luni? Matematica şi bunul simţ ne arată că acest lucru nu este posibil dacă vorbim despre calcule fundamentate”, se mai precizează în comunicat.

Conform COTAR, „dacă vorbim despre calcule ale preţului RCA făcute din pix, înseamnă că nu mai există nicio protecţie acordată cetăţeanului român!”.

„Cu toate că preţul RCA s-a dublat, triplat şi nu numai pentru transportatori, ci pentru toţi cei peste 8,5 milioane de plătitori de poliţe obligatorii RCA, pe fondul falimentului CITY şi, culmea, al majorării preţului la gaze şi curent electric, pe nişte calcule numai de ei ştiute, companiile de asigurări având încasări şi venituri duble, chiar şi aşa am crezut că dacă preţul RCA a fost majorat, vor fi bani pentru plata despăgubirilor, dar lucrurile nu sunt deloc aşa. Plata despăgubirilor se face prost, parţial şi cu întârziere. Firme de asigurări care păreau a avea o reputaţie bună au preluat aceleaşi năravuri ale firmelor City Insurance şi Euroins. Piaţa de asigurări din România este total scăpată de sub control! Practic, asistăm la o creştere uriaşă şi nejustificată a preţului RCA, iar pe de altă parte, la o conduită din ce în ce mai intolerabilă a companiilor de asigurări, atunci când vine vorba despre plata despăgubirilor”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România are ca membri federaţii şi asociaţii din rândul transportatorilor de persoane, transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, şcolilor de conducători auto, unităţilor reparatoare.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife reduse pentru perioada sărbătorilor. Călătorii pot rezerva acum zboruri......
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...