Protest şi la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Salariaţii cer demisia lui Vosganian şi venirea lui Ponta
În timp ce salariaţii Oltchim protestează în faţa clădirii administraţiei combinatului, o delegaţie a lor discută cu administratorul special al combinatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit liderului sindical Mihai Diculoiu, salariaţii scandează lozinci împotriva administratorilor speciali ai combinatului, cer demisia ministrului Economiei, Varujan Vosganian, şi solicită ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a dezamorsa conflictul.
„Se fac două săptămâni de când protestăm nemulţumiţi de restanţele salariale şi de lipsa perspectivelor de repornire a combinatului la capacitatea de 65%. Oamenii au ieşit zilnic la pavilionul administrativ, au blocat în mai multe rânduri drumurile naţionale 64 şi 67, au protestat la Prefectura şi Primăria Râmnicu Vâlcea, dar văd că răspunsurile întârzie”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu.
Potrivit sursei citate, marţi, la Bucureşti, va avea loc un miting „de amploare” în faţa Guvernului României, la care vor participa salariaţi ai Oltchim, dar şi colegi ai acestora de la Diviziei Petrochimice Bradu, de la Piteşti.
„Oamenii vor în continuare ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a dezamorsa situaţia tensionată existentă la Oltchim şi cer anularea ordinului de concediere colectivă deoarece este ilegal, atâta timp cât planul de restructurare al combinatului nu a fost elaborat”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, inginerul Mihai Diculoiu.
La ora transmiterii acestei ştiri, salariaţii continuă protestul fără incidente, iar o delegaţie a acestora se află în pavilionul administrativ al combinatului Oltchim, unde discută cu administratorul special, Bogdan Stănescu.
Tot vineri, peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu aparţinând combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat în faţa pavilionului administrativ al societăţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit banii în ultimele trei luni şi de disponibilizările anunţate de către administratorul judiciar, la ora transmiterii acestei ştiri protestul acestora fiind încheiat.
Liderul sindical al Diviziei Petrochimice Bradu, Marian Dumitru, a declarat că angajaţii îşi cer drepturile salariale restante pe trei luni, cele 55 de procente din lichidarea pe februarie, repornirea Diviziei Petrochimice unde lucrează, dar şi preluarea, de către Oltchim, a Rafinăriei Arpechim Piteşti, aflată în prezent la OMV Petrom.
„Cer guvernanţilor, primului-ministru Victor Ponta personal, să ajute Oltchim şi petrochmimia piteşteană. Marţi vom protesta alături de colegii de la Râmnicu Vâlcea în Piaţa Victoriei şi sperăm ca guvernanţii să înţeleagă să nu se mai joace cu vorbele. Timpul vorbelor a trecut”, a declarat liderul sindical Marian Dumitru.
Proteste similare au avut loc şi vinerea trecută atât la OLtchim Râmnicu Vâlcea, cât şi la Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti, denumită astfel din 2009, după ce a fost preluată de Oltchim de la Petrom.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.