Protest spontan la Finanţe: peste 22.000 de angajaţi sunt împotriva legii salarizării unitare, care le scade lefurile

Peste 22.000 de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, în această dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unice, care, spun ei, va duce la scăderea lefurilor. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul se extinde rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat.
Economica.net - lun, 15 mai 2017, 06:48
Protest spontan la Finanţe: peste 22.000 de angajaţi sunt împotriva legii salarizării unitare, care le scade lefurile

Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice participă luni, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării, arată un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).

Salariaţii din toate judeţele ţării care protestează susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate.

FNSF avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

„Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, anunţă FNSF.

ECONOMICA.NET a atras recent atenţia că prefederile legii salarizării unitare, coroborate cu modificările Codului fiscal dorite de guvern, va conduce la scăderea salariilor la stat.

Salariile unor bugetari vor scădea masiv, în urma unui efect bizar al mixului dintre legea salarizării unitare şi noul sistem de impozitare propus acum de guvern. Un angajat la stat care are același salariu brut acum cu cel prevăzut în grila salarizării unitare va avea a salariu mai mic cu 16% decât acum, calculat la brutul mediu curent din administraţia publică.

Primii care au declanşat greva spontană au fost salariaţii din cadrul DGRFP Bucureşti. Acestora li s-au alăturat rapid angajaţii Finanţelor din aproape toată ţara. Conform Sed Lex, la această oră protestează în faţa instituţiilor salariaţii din judeţele Maramureş, Călăraşi, Dâmboviţa, Timiş, Gorj, Buzău, Hunedoara, Arad, Botoşani, Olt, Argeş, Prahova, Satu-Mare, Mehedinţi, Neamţ, Covasna, Alba Iulia, Ialomiţa, Covasna, Iaşi, Sibiu, Mures, Vâlcea, Giurgiu, Dolj, Harghita.

„Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanşat la nivelul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP).

Sindicaliştii solicită menţinerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcţionarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariţiei legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcţiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituţia din care fac parte şi introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activităţii desfăşurate şi micşorarea decalajului valoric dintre funcţiile de stat, teritoriale şi locale prin „introducerea unui raport just între acestea”.

Pericol de extindere la toată administraţia

SNFP avertizează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios şi responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administraţie publică.

Ştirea se actualizează.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...