Protestatarii români promit să participe la demonstraţii în fiecare zi – presa internaţională
Presa internaţională a continuat vineri abordarea subiectului protestelor din România.
„Zeci de mii de români au ieşit pe străzile Bucureştiului în cea de-a treia noapte de proteste împotriva unei ordonanţe ce decriminalizază anumite forme de corupţie. Deocamdată, noul premier socialist al statului, Sorin Grindeanu, a refuzat să abroge măsura controversată, în pofida celui mai mare protest de la căderea comunismului”, informează Euronews.
„Potrivit estimărilor poliţiei, aproximativ 80.000 de persoane s-au adunat în faţa Guvernului din Bucureşti joi noaptea. Mii de alte persoane au protestat pe străzile altor 20 de oraşe din România. Unul dintre protestatari a declarat că va continua să protesteze după ce Dragnea a apărat decretul. Dragnea l-a numit pe Iohannis „autorul moral” al violenţelor sporadice care au izbucnit miercuri între poliţie şi protestatari”, conform cotidianului The Guardian.
„În pofida protestelor naţionale, Guvernul României a respins solicitările de a abroga decretul despre care criticii cred că marchează un regres al reformelor anti-coupţie”, potrivit ABC News.
„Bruxelles-ul este tot mai îngrijorat în privinţa ordonanţei de urgenţă din România, despre care criticii spun că va reduce penalităţile pentru corupţie. Comisia UE a solicitat Bucureştiului să reconsidere OUG, în timp ce membrii Parlamentului European şi-au exprimat de asemenea preocuparea în legătură cu această nouă lege”, scrie Euronews.
„Analiştii se tem că Guvernul ar putea anula progresul statului, iar un conflict între Guvern şi preşedinte ar putea crea un impas de durată”, potrivit publicaţiei The New York Times.
„Controversa din România are loc în mijlocul preocupărilor (europene, not.red.) faţă de alte Guverne regionale ce subminează statul de drept. UE a criticat Polonia şi Ungaria pentru încălcarea sistemului judiciar al statului. Guvernul de la Varşovia anulat apoi planurile de a înăspri legile pentru întreruperile de sarcină, în urma protestelor”, scrie Bloomberg.
„Ministrul român al Afacerilor şi Comerţului, Florin Jianu, a demisionat joi, explicând într-o postare pe Facebook că decizia sa este o chestiune de etică. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi-a exprimat consternarea faţă de acţiunile Guvernului român”, potrivit site-ului ziarului Huffington Post.
Frans Timmermans, prim-vicepresedintele al Comisiei Europene, a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decat ca un pas înapoi în lupta anti-corupţie, informează The Los Angeles Times.
Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franţa, Olanda şi Belgia au emis o declaraţie comună prin care condamnă noile măsuri ce „subminează progresul statului de drept şi lupta împotriva corupţiei din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să „abroge acest curs inutil”.