Proteste ale angajaţilor Metrorex, la Ministerul Transporturilor

Câteva sute de sindicalişti de la metrou protestează, miercuri la prânz, în apropierea Ministerului Transporturilor, urmând ca, după aproximativ două ore, să plece în marş spre Piaţa Victoriei, unde vor continua acţiunea până aproape de ora 16.00.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 11:11
Proteste ale angajaţilor Metrorex, la Ministerul Transporturilor

Protestul organizat de Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a început în jurul orei 12.30, în faţa Ministerului Transporturilor.

Sindicaliştii care protestează la Ministerul Transporturilor au bannere pe care scrie „Nu ne-a omorât Băsescu … Ne omoară Antonescu, el şi doctorul Oprescu”, „Azi mândria Romaniei, mâine sluga Primăriei”, „Radu Aurel – fost director de cantină conduce azi Metroul susţinut de liderii Vanghelie şi Bejenariu”, „La metrou e pe avarii numai fondul de salarii”, „Ponta azi propagă noul distrugând întâi metroul”.

De la Ministerul Transporturilor, sindicaliştii vor pleca în marş spre Piaţa Victoriei, în jurul orei 14.30, pe traseul strada Gara de Nord – breteaua de legătură dintre strada Gării de Nord şi Calea Griviţei – strada Polizu – strada Buzeşti – Piaţa Victoriei.

În timpul marşului, între orele 14.15 şi 15.15, traficul rutier va fi restricţionat pe traseul de deplasare a protestatarilor, pe primele două benzi de circulaţie. În timpul protestului din Piaţa Victoriei va fi asigurată circulaţia în două sensuri pe Bulevardul Aviatorilor, către Calea Victoriei şi Bulevardul Lascăr Catargiu, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

După ce vor ajunge în Piaţa Victoriei, sindicaliştii de la metrou vor cotinua acţiunea de protest până la ora 15.45, în spaţiul delimitat de Bulevardul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff şi breteaua aflată în prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara.

Sindicaliştii de la metrou sunt nemulţumiţi că nu le vor fi majorate salariile, dar şi pentru faptul că Metrorex ar putea trece în subordinea municipalităţii, ceea ce ar însemna o scădere a salariilor, potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi.

Protestatarii acuză lipsa de dialog a autorităţilor, poziţia inflexibilă a conducerilor Ministerului Transporturilor şi Metrorex faţă de negocierea Contractului colectiv de muncă, care expiră pe data de 31 martie, precum şi neclarificarea situaţiei angajaţilor în condiţiile trecerii Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei.

Ion Rădoi a precizat că sindicaliştii au solicitat conducerii Metrorex, conform legii, Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an şi situaţia economică a societăţii, documente în baza cărora trebuie să aibă loc negocierea Contractului colectiv de muncă.

„Răspunsul dat sindicaliştilot a fost aceeaşi cifră bugetară din anul 2008, în condiţiile în care la metrou salariile nu au mai crescut de patru ani, iar angajaţii au renunţat de bună voie la primele de vacanţă, de Paşti şi de Crăciun. Noi nu avem ce negocia dacă e vorba de acelaşi buget din 2008, deoarece am renunţat la prea multe drepturi”, a spus Rădoi.

Potrivit lidetului sindical, în 31 martie încetează valabilitatea Cntractului colectiv de muncă, iar lipsa acestuia dă dreptul angajaţilor de la metrou să intre în grevă.

„Nu excludem posibilitatea ca, după perioada legală premergătoare grevei generale, în semn de solidaritate, să intre în grevă de o zi şi ceilalţi membri de sindicat din Federaţia sindicatelor din transporturi, Transloc şi servicii publice ATU România”, a mai spus Ion Radoi, preşedintele USLM şi al Federaţiei ATU România.

Sindicaliştii speră ca autorităţile să răspundă pozitiv la solicitările lor şi să se aşeze la masa negocierilor, pentru a nu se ajunge la grevă generală.

Totodată, sindicaliştii îi reamintesc premierului Victor Ponta că a promis relansarea dialogului social, „nu îngheţarea lui” şi a negocierilor.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primăria Capitalei. Rădoi a precizat că acest proiect prevede că angajaţii de la Metrorex vor fi salarizaţi ca bugetari, ceea ce ar însemna diminuarea salariilor.

Preluarea de către Primăria Capitalei a companiei Metrorex a fost convenită în septembrie 2012, într-o discuţie la Guvern la care a participat şi primarul general Sorin Oprescu. Premierul arăta atunci că discuţia avută cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit „zona de principiu” şi spunea că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum tronsonul către Drumul Taberei.

Fenechiu, despre protestele sindicaliştilor de la metrou: Nu negociez cât timp sunt oameni în stradă

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat că nu va discuta cu protestatarii de la Metrorex cât timp sunt în stradă şi a arătat că nu a luat decizia de a trece Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, ci doar sunt discuţii şi că nu a pus nicio clipă problema diminuării salariilor acestora

„Nu voi negocia niciodată atât timp cât sunt oameni în stradă. M-am întâlnit şi ieri cu conducerea sindicatelor de la Metrorex, mă voi întâlni şi mâine, dar nu astăzi, pentru că eu consider că lucrurile nu trebuie discutate sub presiune”, a precizat, miercuri, Relu Fenechiu, întrebat în legătură cu protestele sindicaliştilor de la metrou.

El a arătat că, dacă va lua decizia ca Metrorex să treacă în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, această hotărâre va fi numai după ce vor fi discuţii şi negocieri cu partenerii sociali. „Deocamdată pe mine mă interesează, ca ministru, în primul rând să găsesc soluţii pentru continuarea lucrărilor la Magistrala 5 şi nu am pus nicio clipă problema diminuării salariilor muncitorilor de la Metrorex şi atât timp cât o să fiu acolo şi o să pot, nici nu o să o pun vreodată”, a adăugat Fenechiu.

El a mai spus că nu există un termen pentru acest lucru şi nu a spus că va lua o asemnea decizie.

„Există doar discuţii privind dezvoltarea unei Autorităţi Metropolitate de Transport care să asigure un transport civilizat în interiorul Bucureştiului şi să asigure legături cât mai bune între Bucureşti şi localităţile învecinate”, a adăugat Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că, în viziunea sa, metroul ar trebui să fie în subordinea muncipalităţii. „În viziunea mea, dacă mă întrebaţi, luând modelele de succes din lume, la Londra, la Paris, metroul este în subordinea municipalităţii”, a adăugat Fenechiu.

Relu Fenechiu a făcut aceste declaraţii după audierea sa în comisia de industrii a Camerei Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...