Fermierii din Forumul Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) vor protesta vineri, 7 aprilie, în mai multe localităţi din România, în Vama Siret, în zona Portului Constanța, vama Nădlac și București, la sediul Comisiei Europene nemulțimiți de modul în care autoritățle din România și de la Bruxelles tratează problema importurilor masive de cereale din Ucraina.
La rândul său, Clubul Fermierilor Români a anunțat că este solidar, contribuie activ și sprijină toate demersurile adresate autorităților de la București și Bruxelles pentru limitare și compensarea pierderilor fermierilor europeni afectați de importurile de cereale din Ucraina.
Clubul Fermierilor Români recomandă membrilor să participe la manifestările de protest autorizate de către instituțiile abilitate, care se vor desfășura în data de 07 aprilie 2023 în mai multe locuri din țară, conform comunicatelor organizatorilor.
Totodată, și fermierii din Vrancea, membri ai Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) anunță că vor protesta vineri, 7 aprilie 2023, la Focșani.
„Recurgem la această formă extremă de manifestare datorită situaţiei extrem de dificile cu care se confruntă fermierii reprezentați de ACCPT Vrancea, care au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022 şi primăvara anului 2022. În Vrancea, seceta a avut efecte dramatice, mai ales în ceea ce priveşte culturile de primăvară care au avut un grad de afectare de 90-100%. Dacă despăgubirile promise de către autorităţi pentru suprafeţele de teren afectate de secetă, la culturile de primăvară, nu se vor acorda în cel mai scurt timp posibil, multe exploatații agricole vor falimenta fiind în imposibilitatea de a-și continua activitatea. La acestea se adaugă problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar din România pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina, condiţionalităţile şi toate obligaţiile impuse de Planul Național Strategic 2023-2027, care au contribuit la agravarea situaţiei fermierilor. Pe această cale, lansăm un apel la reacție pentru orice fermier din zonă care se identifică cu problemele expuse în acest comunicat de presă, să se alăture protestului naţional, la centrul de protest din Vrancea”.
Ce vor fermierii
Potrivit Clubului Fermierilor Români, este necesar și urgent să se ia decizii politice la nivel înalt pentru re-punerea pieței cerealelor într-o forma reglementată prin corectarea perturbărilor extrem de puternice generate de eliminarea oricăror condiții privind accesul cerealelor din Ucraina pe piața comună și tranzitarea țărilor membre UE.
Printre soluțiile identificate de Club se numără compensarea pierderilor financiare pe care încă le generează deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina și regândirea marilor proiecte europene de reformă, pentru asigurarea unei performanțe duale a agriculturii: economică – securitatea alimentară și mediu – climă -biodiversitate.
Solicitările Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) vizează:
La nivel de țară fermierii au făcut numeroase demersuri prin care au atras atenția, de la începutul războiului, asupra unor perturbări grave ale pieței interne a cerealelor și oleaginoaselor: