„Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile”, a declarat preşedintele Kazahstanului într-un comunicat. „Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor”, a adăugat el.
Într-un comunicat separat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3000 dintre ei au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.
Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit duminică în vestul teritoriului după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.
La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.
Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului” asupra instituţiilor ţării.
SUA: Washingtonul avertizează trupele ruse desfăşurate în Kazahstan
Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului” asupra instituţiilor ţării, informează AFP.
„Statele Unite şi, sincer, întreaga lume monitorizează orice posibile încălcări ale drepturilor omului. Şi monitorizăm, de asemenea, orice act care poate pune bazele unei preluări a controlului asupra instituţiilor Kazahstanului”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de un protest care a izbucnit duminică în vest după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.
La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.
„Facem apel la forţele de menţinere a păcii şi de ordine ale CSTO să respecte drepturile omului pentru a sprijini o soluţie paşnică”, a insistat Ned Price.
„Sperăm că guvernul Kazahstanului va fi capabil să răspundă la problemele care sunt, în mod fundamental, de natură economică şi politică”, a adăugat el. El a asigurat că Statele Unite sunt pregătite să acorde sprijinul lor în calitate de „partener al poporului şi al guvernului Kazahstanului”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat „a condamnat în cei mai fermi termeni posibil violenţa şi distrugerea de proprietăţi”.
Mai devreme în cursul zilei de joi, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken i-a cerut omologului său kazah, Mukhtar Tileuberdi, o soluţionare paşnică a crizei cauzate de revoltele fără precedent izbucnite în Kazahstan.
Într-o convorbire telefonică, „secretarul de stat a reiterat sprijinul deplin al Statelor Unite pentru instituţiile constituţionale şi mass-media libere şi a susţinut o soluţie paşnică, care să respecte drepturile la criză”.