Proteste în Olanda după după victoria lui Geert Wilders
O altă manifestaţie împotriva partidului de extremă-dreaptă a avut loc în cursul serii la Amsterdam.
Membrii partidelor de stânga au organizat manifestaţia de la Utrecht „pentru a le arăta olandezilor că nu abandonăm niciodată pe nimeni şi că luptăm pentru drepturile tuturor”, potrivit organizatorilor.
Geert Wilders a uimit scena politică olandeză câştigând 37 mandate de deputat, de departe partidul cu cea mai mare reprezentare în camera inferioară a parlamentului.
Deşi în cursul campaniei electorale şi-a atenuat cele mai dure afirmaţii anti-islam, manifestul Partidului Libertăţii (PVV) cheamă la interzicerea moscheilor şi a Coranului.
Judy Karajoli, o studentă siriană la jurnalism în vârstă de 25 de ani, a declarat că succesul electoral al lui Wilders i-a provocat „o mare teamă, deoarece PVV este un partid deschis rasist care vrea să +dezislamizeze+ ţara”.
Ea a ţinut să adauge că mulţi dintre prietenii ei sunt refugiaţi cu permis de şedere care în prezent se tem pentru viitorul lor.
Manifestul PVV afirmă că aceste permise de şedere ar trebui anulate deoarece „unele părţi din Siria sunt acum în siguranţă”.
„Ştiu cum este să fugi de război pentru a te refugia într-o ţară sigură, dar acum nu ne mai simţim în siguranţă”, a declarat ea pentru AFP.
„Am venit aici pentru libertate şi toleranţă, pentru un loc în care fiecare poate face ce vrea”, a declarat pentru AFP Haahmed Hassan, un inginer software egiptean în vârstă de 30 de ani.
„Când văd un partid care încearcă să facă această ţară mai puţin şi nu mai sigură, mi se face frică”, a subliniat el.
După victoria extremei drepte la alegerile legislative, a căror amploare a produs frisoane dincolo de frontiere, pe liderul islamofob Geert Wilders îl aşteaptă o sarcină grea: să-şi convingă rivalii să formeze o coaliţie.
PVV a câştigat 37 din cele 150 de locuri ale parlamentului, mai mult decât dublu faţă de scrutinul din 2021, potrivit rezultatelor aproape complete.