„Oamenii trebuie să îşi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell pe Twitter.
Acest protest al şefului diplomaţiei UE vine cu puţin timp înainte de vizita sa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din 2017.
Şi secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat duminică pe Twitter represiunea Moscovei împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. Mesajul a atras reacţia MAE rus care a acuzat SUA de „ingerinţă flagrantă” în afacerile sale interne.
La rândul său, ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat că Marea Britanie condamnă arestările făcute în rândul protestatarilor şi a jurnaliştilor.”Fac apel la @GovernmentRF să respecte dreptul oamenilor de a protesta paşnic. #LibertateaMedia trebuie protejată”, a scris acesta pe Twitter.
Poliţia rusă a arestat duminică câteva mii de persoane şi a blocat centrul mai multor oraşe, inclusiv al capitalei, în timpul unor noi demonstraţii organizate în toată ţara pentru eliberarea opozantului Alexei Navalnîi. Autorităţile ruse spun că aceste proteste nu au fost autorizate.
Potrivit organizaţiei specializate în monitorizarea demonstraţiilor, OVD-Info, cel puţin 5,021 de persoane au fost arestate în 85 de oraşe, dar în principal la Moscova (1,608), transmite Reuters. La Vladivostok au fost reţinute peste 120 de persoane.
În oraşul Vladivostok din Extremul Orient, înregistrările video arată protestatari care scandau „Putin este un hoţ” ţinându-se de mână şi mărşăluind la o temperatură de -13 grade Celsius.
Zeci de persoane au protestat şi în Yakuţsk, Siberia, în pofida temperaturii de -42 grade Celsius. La Tomsk, oraşul siberian pe care Navalnîi l-a vizitat înainte de a fi otrăvit anul trecut, în august, forţele de ordine au reţinut 11 demonstranţi.
Printre protestatarii arestaţi la Moscova s-a numărat şi soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia, care a fost eliberată ulterior.
Potrivit Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.
Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors în Moscova din Germania unde a fost tratat după o presupusă otrăvire pentru care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin şi serviciile de securitate ruse. El face obiectul mai multor proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic.
Într-un incident separat, poliţia a anunţat că un bărbat şi-a dat foc duminică în centrul Moscovei, după ce s-a umezit cu un lichid inflamabil. El a fost dus de urgenţă la spital, după ce ofiţerii şi trecătorii au stins focul în câteva momente de când s-a aprins, potrivit unui comunicat al poliţiei din Moscova, citat de Reuters. Acesta a adăugat că bărbatul pare să fi recurs la acest gest din cauza a ceea ce a descris drept probleme personale. Nu a existat nimic care să sugereze imediat o legătură între incident şi protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.