Cu puţin timp în urmă, canalul media citat relata că mai mulţi manifestanţi au început să se adune în faţa sediului guvernului moldovean, agitând drapele ale Republicii Moldova, României şi Uniunii Europene, precum şi pancarte pe care se putea citi ‘Alegeri fraudate!’, ‘Nu Dodon!’, ‘CEC – demisia!’, ‘Dodon nu e preşedintele meu!’.
Manifestanţii cer invalidarea rezultatelor alegerilor şi repetarea turului doi de scrutin. Printre alte revendicări ale protestatarilor figurează demisia preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, şi a ministrului de externe, Andrei Galbur, mai multe secţii de votare peste hotare în cazul repetării turului doi de scrutin, declanşarea unui dosar penal care ar examina fraudele comise la alegerile din 13 noiembrie şi pedepsirea celor vinovaţi.
Preşedintele Mişcării Civice ‘Tinerii Moldovei’, Anatol Ursu, i-a îndemnat pe manifestanţi să nu se lase antrenaţi în eventuale provocări.
Dar nu numai la Chişinău protestează cetăţeni moldoveni. Moldoveni stabiliţi în peste 20 de oraşe din întreaga lume au anunţat pentru duminică flashmob-uri faţă de modul de organizare a scrutinului, la care mii de oameni n-au putut vota în data de 13 noiembrie din cauza numărului insuficient de buletine de vot la secţiile din străinătate.
Flashmob-urile organizate de către cetăţenii moldoveni vor începe aproximativ la aceeaşi oră. Astfel, ei se vor aduna în oraşele Mestre, Treviso, Padova, Bologna, Roma, Bolzano, Milano, Torino şi Trento din Italia; în Barcelona şi Madrid, în Spania; la Londra, în Marea Britanie; la Dublin, în Irlanda; la Bonn şi Berlin, în Germani; la Bruxelles, în Belgia; la Paris, în Franţa; la Suceava, Cluj-Napoca şi Bucureşti, în România; la Horsens şi Copenhaga, în Danemarca; în capitala statului Luxemburg; în Amsterdam, în Olanda, şi la Geneva, în Elveţia.
Candidata proeuropeană la funcţia de preşedinte Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a lansat un apel către moldovenii care vor ieşi duminică în stradă pentru a-şi manifesta nemulţimirea faţă de fraudarea alegerilor. Sandu, fost ministru al educaţiei, le-a recomandat protestatarilor să nu se lase anterenaţi în tot felul de provocări şi să rămână vigilenţi. Pe lângă aceasta, ea a ţinut să accentueze că manifestaţiile au loc împotriva autorităţilor care nu au fost capabile să asigure fiecărui cetăţean dreptul constituţional la vot, dar nu şi împotriva acelor alegători care au optat pentru un alt candidat, relatează Jurnal.md.
Conform rezultatelor finale ale Comisiei electorale, turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost câştigat de către candidatul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, cu 52,18% din voturi, el devansând-o pe contracandidata sa europeană, Maia Sandu, care a acumulat 47,82%, din sufragii. În al doilea tur de scrutin, Maia Sandu a fost votată cu preponderenţă în diasporă, unde s-au format cozi uriaşe la secţiile de votare, iar mulţi dintre moldovenii din străinătate nu au putut să voteze din cauză că nu au fost trimise suficiente buletine de vot