Proiectul legii salarizării unitare prevede ca de la 1 ianuarie 2023, salariile de bază ale bugetarilor se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor corespunzători fiecărei funcţii bugetare, prevăzuţi în anexele proiectului de lege, cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în 2023.
Concret, de la 1 ianuarie 2023, pe baza coefiecienţilor prevăzuţi în proiectul de lege, salariul de bază al unui consilier superior cu cea mai mare vechime şi cel mai înalt grad în cadrul unităţilor subordonate ANAF, care efectuează rambursări de TVA şi descoperă evaziunea fiscală si care nu mai beneficiază de niciun alt spor sau avantaj material, dar care are, în schimb, multe interdicţii şi incompatibilităţi, neavând dreptul să desfăşoare şi alte activităţi aducătoare de venituri, va fi mai mic decât salariile de bază ale actorilor, sufleorilor treapta I, bibliotecarilor cu gradul I, muzeografilor cu gradul profesional IA, contabililor cu studii medii în cadrul MAE, grefierilor şefi cu studii medii, judecătorilor stagiari şi procurorilor stagiari, atrage atenţia Sindicatul Naţional Finanţe Publice într-o luare de poziţie trimisă astăzi ECONOMICA.NET.
În anexele pe care le puteţi consulta aici sunt prevăzuţi coeficienţii corespunzători fiecărei funcţii bugetare, folosiţi pentru stabilirea salariilor din sistemul public la 1 ianuarie 2023.
Sed Lex a transmis către Ministerul Finanţelor Publice o nouă grilă de salarizare. „Am transmis o nouă grilă, un mod de a vedea lucrurile diferit faţă de ceea ce este în grila de salarizare, cu altă ierarhizare, un alt mod de a vedea importanţa şi complexitatea muncii în sistemul fiscal în România, această armată care se ocupă de colectare, de gestionarea banului public. După ce am făcut aceste lucruri, la propunerea Guvernului a ieşit inclusiv ca sporul de 15% către Parlament să fie anulat, ceea ce i-a deranjat foarte mult pe colegii noştri, ceea ce duce la scăderi de salarii, ceea ce face să fie o stare de nemulţumire şi disconfort genereal, pentru că atunci când îţi ia cineva din bani, este grav”, a explicat Marica pentru Mediafax.
Aproximativ 1.000 de salariaţi au protestat, luni, în faţa Ministerului Finanţelor Publice pentru a atrage atenţia că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii, fără a ţine cont de complexitatea şi importanţa activităţii angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate în implementarea politicii fiscale din România. Potrivit unui comunicat transmis luni de Sed Lex, aproape 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au protestat în ţară.