UPDATE Proteste Serbia – Violenţe în Belgrad, manifestanţii contestă rezultatele alegerilor legislative pe care partidul lui Vucic le-a câştigat

25 12. 2023
serbia proteste decembrie 2023 436

Sursă foto: Balkan InsightFacebook.

Mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale din urmă cu o săptămână despre care observatorii internaţionali au spus că au fost incorecte, scrie Agerpres.

Protestatarii au spart geamurile la principala intrare a primăriei din Belgrad, înainte ca poliţia să folosească sprayuri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei locale 22.00 (21.00 GMT).

Ivica Ivkovic, şeful administraţiei poliţiei, a spus că doi dintre cei opt poliţişti răniţi au suferit răni grave.

„Vom continua să depunem eforturi pentru a menţine pacea şi ordinea şi ne aşteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de noaptea trecută”, a spus Ivkovic în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidele de opoziţie au acuzat poliţia de utilizare excesivă a forţei, iar pe reţelele sociale au fost postate înregistrări cu poliţişti care băteau oameni pe străzile din apropiere de primărie.

Premierul la final de mandat Ana Brnabic a mulţumit serviciului secret rus pentru furnizarea de informaţii privind activităţile plănuite ale opoziţiei. „Acest lucru nu va fi popular în Vest”, a spus Brnabic, din partea Partidului progresist sârb (SNS), la putere în Serbia, la o emisiune de televiziune.

O aspirantă la aderarea la UE, Serbia a rezistat presiunii occidentale de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei.

Moscova a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Serbiei de decenii, în special după 1999, când Rusia s-a opus loviturilor aeriene ale NATO asupra Iugoslaviei.

O misiune internaţională de monitorizare a anunţat lunea trecută că SNS a obţinut un avantaj incorect din cauza atitudinii partizane a media, influenţei inadecvate a preşedintelui Aleksandar Vucic şi a unor nereguli din timpul scrutinului precum cumpărarea voturilor.

Autorităţile sârbe neagă orice nereguli la alegeri.

Opoziţia condusă de alianţa de centru-stânga Serbia împotriva violenţei susţine că protestele vor continua luni, studenţii plănuind să blocheze traficul.

Partidul la putere SNS a obţinut 46,72% din voturi în alegerile parlamentare anticipate din weekendul trecut, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale. Serbia împotriva violenţei a ieşit pe locul al doilea, cu 23,56% din voturi, iar Partidul socialist din Serbia a fost al treilea, cu 6,56% din sufragii.


 

Rusia a acuzat luni Occidentul că încearcă „să destabilizeze” situaţia în Serbia, unde manifestanţi care contestă rezultatele recentelor alegeri legislative au atacat duminică primăria din Belgrad, relatează AFP.

„Este evident că Occidentul colectiv încearcă să destabilizeze situaţia în ţară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, comparându-i pe manifestanţii din Serbia cu cei din piaţa Maidan de la Kiev, unde pro-occidentalii au venit la putere la începutul lui 2014, scrie Agerpres.

Manifestanţi care contestă rezultatele recentelor alegeri legislative din Serbia au atacat primăria capitalei duminică, spărgând geamurile cu pietre, înainte de a fi respinşi de poliţie.

Preşedintele naţionalist sârb Aleksandar Vucic, al cărui partid a fost declarat învingător în alegerile legislative de la 17 decembrie, a afirmat că doi poliţişti au fost „grav răniţi” în timpul manifestaţiei, în timp ce peste 35 de persoane au fost arestate.

Scrutinul de la 17 decembrie a provocat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali – din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa – a denunţat o serie de „nereguli”, în special „cumpărare de voturi” şi „depunerea de buletine de vot false în urne”.

Ştirea iniţială

Protestatari care contestă rezultatele s-au ciocnit cu poliţişti în faţa primăriei din Belgrad

Manifestanţii care contestă rezultatele alegerilor legislative recente din Serbia au atacat duminică primăria din Belgrad, spărgând geamuri cu pietre, înainte de a fi împinşi înapoi de poliţie, a notat un jurnalist AFP.

Protestatarii au aruncat în clădire cu pietre, beţe şi ouă, spărgând geamuri şi încercând să forţeze intrarea, dar au fost respinşi de forţele de poliţie din interior.

Poliţiştii, care au folosit în special spray cu piper, se aflau în faţa intrării principale a primăriei, protejaţi de scuturi. În jurul orei locale 22:00, manifestanţii au fost dispersaţi.

Preşedintele naţionalist Aleksandar Vucic, al cărui partid a fost declarat câştigător la alegerile legislative din 17 decembrie, a afirmat că autorităţile vor avea capacitatea de a aresta şi de a-i judeca pe cei responsabili pentru aceste incidente.

„Aceste scene sunt dramatice (…) dar nu este nicio revoluţie în derulare şi nu vor învinge”, a declarat el la postul proguvernamental Pink TV, potrivit agenţiei de presă Beta.

Într-un comunicat, Ministerul de Interne a cerut demonstranţilor să nu recurgă la violenţe şi a asigurat că reprezentanţii opoziţiei au „garantat că astfel de evenimente nu se vor mai produce”.

Votul din 17 decembrie a atras critici pe scară largă după ce o echipă de observatori internaţionali – inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) – a denunţat o serie de nereguli.

Sute de persoane au manifestat zilnic în faţa comisiei electorale, iar condamnările internaţionale nu au lipsit.

***24.12.2023/ORA 21:21 Serbia: Mii de persoane au cerut, la Belgrad, anularea alegerilor parlamentare şi locale

Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână şi declarate incorecte de observatorii internaţionali, informează Reuters.

Partidul Progresist Sârb (SNS) s-a plasat pe prima poziţie, cu 46,72% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia electorală naţională.

Alianţa ‘Serbia Împotriva Violenţei’ a ocupat poziţia a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii.

Însă scrutinul a suscitat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali, ce a inclus reprezentanţi ai OSCE, a denunţat o serie de ”nereguli”, printre care cazuri de ”cumpărare a voturilor”.

De asemenea, printre neregulile semnalate figurează buletine de vot falsificate ce au fost găsite în mai multe urne de vot la Belgrad.

Forţele de ordine au folosit duminică la Belgrad gaze lacrimogene, după ce câţiva zeci de oameni au încercat să intre în sediul primăriei capitalei sârbe, unde se află sediul Comisiei electorale. Unii demonstranţi au escaladat zidurile clădirii şi au spart mai multe ferestre.

Srdjan Milivojevic şi Vladimir Obradovic, membri ai conducerii alianţei ‘Serbia împotriva Violenţei’, au încercat să deschidă uşa clădirii primăriei, dar nu au reuşit să intre în imobil.

O altă membră a alianţei alianţei ‘Serbia împotriva Violenţei’, Marinika Tepic, se află în greva foamei de aproape o săptămână, cerând anularea alegerilor.

Parchetul sârb a anunţat sâmbătă că i-a cerut poliţiei să strângă probe cu privire la acuzaţiile de fraudă comisă în timpul alegerilor.

În pofida valului de critici, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a rămas imperturbabil. ”Nu trebuie să existe niciun dubiu asupra faptului că vom apăra voinţa poporului”, a declarat el în urmă cu câteva zile.