Proteste spontane ale funcţionarilor în toată ţara. Vor cu toţii majorarea salariilor
„Datorită modului defectuos în care este gestionată politica salarială în România, creând discriminări între categorii sociale ţi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF) salariaţii din domeniul fiscului, din primării şi din alte instuţii din administraţia publică centrală şi locală au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale”, se arată într-un comunicat al Alianţei Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex
Acţiunea funcţionarilor are loc după ce, săptămâna trecută, fără să anunaţe, Guvernul a majorat salariile unor funcţionari din Ministerul de Finanţe şi din ANAF, mai ales în aparatul central, chiar de la 1 noiembrie
Veniturile a 5.700 de angajaţi din cele două instituţii vor creşte, în medie, cu 22 de procente, începând din noiembrie. Ministerul Finanţelor a fost forţat să recunoască realitatea abia după ce sindicatele au acuzat Guvernul că a decis în secret majorarea salarială. Sindicaliştii au anunţat că principalii beneficiari sunt doar 3.000 de angajaţi, ale căror lefuri vor creşte cu peste 50%.
Decizia de majorare a salariilor nu apărea în proiectul de rectificare bugetară aprobat recent de guvern. A apărut într-o ordonanţă de urgenţă, publicată pe 29 octombrie în Monitorul Oficial şi care precizează că, începând cu luna noiembrie, cresc lefurile angajaţilor din structurile centrale ale Ministerului şi ANAF, din Agenţia pentru Achiziţii Publice şi din Direcţia pentru mari contribuabili.
Potrivit Mediafax, la Cluj, peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj au întrerupt lucrul, marţi dimineaţă, şi s-au adunat în curtea instituţiei. De asemena, potrivit aceleiaşi surse, aproximativ 3.000 de angajaţi ai Regionale Finanţelor Publice Ploieşti, care include judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi şi Giurgiu, au întrerupt şi ei lucrul şi au ieşit în stradă, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale.