Protestele continuă în Ucraina: Zeci de mii de oameni au manifestat în Piaţa Independenţei din Kiev
Manifestaţii similare au loc în mai multe oraşe din vestul Ucrainei, protestatarii cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Viktor Ianukovici.
Uniunea Europeană a îndemnat autorităţile din Ucraina şi opoziţia să aibă o atitudine calmă, după violenţele înregistrate la Kiev. „Cerem tuturor părţilor să rezolve disensiunile pe cale paşnică”, a declarat, conform AFP, Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. „Manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în mod paşnic”, a spus purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei UE.
Mii de protestatari ai opoziţiei blocau luni dimineaţă sediul Guvernului de la Kiev, cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici, după refuzul Kievului de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Poliţia din Kiev a arestat nouă persoane, suspectate de tentative de asalt a preşedinţiei
Poliţia din Kiev a arestat nouă suspecţi şi a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administraţiei preşedintelui ucrainean, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Interne, relatează RIA Novosti în pagina electronică.
Suspecţii, susţinători ai opoziţiei, sunt acuzaţi că au încercat duminică să ia cu asalt administrația preşedintelui ucrainean şi au opus rezistenţă forţelor de ordine, informează Ministerul ucrainean pe pagina oficială de Facebook.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat săptămâna trecută la negocierile Ucrainei în vederea semnării unui acord de asociere cu UE. Această decizie a condus la organizarea unor manifestaţii proeuropene în mai multe oraşe din Ucraina.
Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat luni că Guvernul deţine informaţii cu privire la un plan al manifestanţilor de a lua cu asalt sediul Parlamentului. Premierul a adăugat că poliţia a primit ordinul de a nu utiliza forţa împotriva manifestanţilor paşnici.
Premierul Ucrainei: Manifestaţiile se aseamănă cu o „lovitură de stat”
Manifestaţiile din Ucraina în favoarea integrării europene se aseamănă cu o „lovitură de stat”, afirmă premierul Mikola Azarov, după o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene, relatează AFP.
„Ceea ce se întâmplă prezintă semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem răbdare, dar nu vrem ca partenerii noştri să creadă că totul le este permis”, a spus Azarov.
„Manifestaţiile au devenit necontrolabile pentru că instigatorii folosesc metode ilegale. Politicienii care s-au raliat acestor acţiuni au radicalizat situaţia”, a spus Azarov.
Într-un gest de conciliere, preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, a anunţat că va introduce pe ordinea de zi, marţi, o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, aşa cum solicită opoziţia. „Voi introduce moţiunea pe ordinea de zi a Radei”, a anunţat Ribak, un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici.
Pe fondul violenţelor, şeful poliţiei din Kiev a fost demis luni.
Opozantul rus Boris Nemţov a fost reţinut în faţa ambasadei Ucrainei de la Moscova
Unsprezece persoane, printre care şi opozantul rus Boris Nemţov, au fost reţinute, luni, în faţa ambasadei Ucrainei la Moscova, unde au organizat o acţiune solidaritate cu manifestaţiile proeuropene de la Kiev, transmite postul de televiziune NTV, în pagina electronică.
Mai mulţi activişti ai mişcării de opoziţie Solidarnosti şi ai partidului liberal rus Parnas au pichetat luni ambasada Ucrainei de la Moscova, în semn de solidaritate cu manifestanţii de la Kiev.
Activiştii au desfăşurat o pancartă pe care scria „Ucraina, suntem cu tine!”, după care poliţia a arestat 11 dintre ei, inclusiv pe opozantul rus Boris Nemţov, fondatorul Solidarnosti şi copreşedintele Parnas, potrivit portalului ovdinfo.org, citat de NTV.
SUA nu consideră manifestaţiile de la Kiev drept o „lovitură de stat”
Casa Albă a apreciat luni că manifestaţiile de la Kiev nu constituie o lovitură de stat şi a calificat drept „inacceptabilă” reprimarea protestatarilor de către poliţie, relatează AFP.
„Cu certitudine, nu considerăm manifestaţiile paşnice drept o lovitură de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, Jay Carney, după ce premierul ucrainean Mikola Azarov a denunţat „o lovitură de stat” în Ucraina.
„Violenţa autorităţilor împotriva manifestanţilor paşnici, sâmbătă dimineaţa, la Kiev, este inacceptabilă”, a afirmat Carney.
Referindu-se la cazul jurnaliştilor răniţi în protestele de la Kiev, Carney a subliniat că Statele Unite „îi îndeamnă pe liderii ucraineni să respecte (drepturile la) libertatea de exprimare şi de reuniune”.
Aceste drepturi „sunt fundamentale pentru o democraţie sănătoasă şi pentru respectarea valorilor universale, de care depinde parteneriatul Statelor Unite cu Ucraina”, a adăugat Carney.
Ban Ki-moon îi îndeamnă pe ucraineni la calm şi la dialog
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a îndemnat pe ucraineni să dea dovadă de reţinere şi le-a cerut autorităţilor de la Kiev să respecte dreptul manifestanţilor la libertatea de exprimare, relatează AFP.
„Secretarul general (al ONU) urmăreşte îndeaproape evoluţia evenimentelor din Ucraina”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Martin Nesirky.
„El îndeamnă toate părţile să dea dovadă de reţinere, să evite noi acte de violenţă şi să respecte drepturile la libertatea de exprimare şi de reuniune paşnică” a adăugat el.
De asemenea, Ban Ki-moon îi „încurajează pe toţi cei implicaţi (în conflict) să iniţieze un dialog (..), pentru a parveni la un acord cu privire la calea pe care o va urma statul”, a subliniat Nesirky.