Noul protocol de tratament pentru Covid-19, actualizat de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul nr. 2.961, a intrat în vigoare la 30 decembrie, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.
Economica.net a scris, pe larg, despre protocolul de tratament pentru Covid-19, în toate formele adoptate de guvern, din 2020 până acum.
Cel mai recent protocol de tratament pentru Covid-19 a fost abordat în articolul pe care-l puteţi citi la acest link.
Context
Din 30 decembrie e în vigoare protocolul de tratament reglementat prin Ordinul MS nr 2.961 din 2021. Economica.net vă aminteşte că din 13 octombrie 2021 până la 29 decembrie inclusiv a fost în vigoare protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat prin Ordinul MS nr. 2.103 din 2021.
Iterăm că protocolul de tratament pentru Covid-19 trasează liniile directoare ale tratamentului pentru Covid-19 şi nu abordează cazuri particulare.
Protocolul pentru tratamentul bolii Covid-19 a fost actualizat cu următoarele informaţii:
În cadrul capitolului „medicamentele cu acțiune antivirală potențial active împotriva SARS-CoV-2” au fost introduse medicamentele molnupiravir și paxlovid, pe baza datelor care susțin un beneficiu în cazul administrării precoce în primele cinci zile de boală, la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă, reducând semnificativ riscul de agravare și de deces.
National Center for Biotechnology Information — National Institutes of Health (NCBI — NIH) semnalează că eficacitatea clinică și utilitatea ivermectinei la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 sunt încă imprevizibile. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) spune să nu se folosească ivermectina, pentru că acest medicament nu este avizat de CDC și poate da efecte adverse importante. EMA nu recomandă utilizarea ivermectinei în prevenirea și tratamentul infecției SARS-CoV-2, cu excepția studiilor clinice. De asemenea, umifenovir este un medicament utilizat în tratamentul infecției SARS-CoV-2 în diferite țări, dar nu este avizat de către EMA ca să fie utilizat în Europa, iar studiile clinice nu au demonstrat eficiența acestuia. Având în vedere recomandările din Ghidul terapeutic elaborat de NIH care sunt împotriva utilizării ivermectinei, cu excepția utilizării acestui preparat în studii clinice de faza III, precum și împotriva utilizării umifenovirului în tratamentul infecției SARS-CoV-2, au fost scoase din schema de tratament, spune MS în noul protocol de tratament pentru Covid-19.
Hidroxiclorochina în asociere cu azitromicina crește riscul de efecte adverse. Datele existente arată ineficiența sa în formele severe și critice de boală, precum și în profilaxia pre-/postexpunere, atrage atenţia MS.
Plasma de convalescent cu concentrații mari de anticorpi specifici este înlocuită în indicațiile sale de anticorpii monoclonali neutralizanți, având același mecanism de acțiune, o eficiență greu predictibilă și un risc mai ridicat de reacții adverse — accidentele posttransfuzionale, spune MS în protocolul actualizat prin Ordinul nr. 2.961, consultat de Economica.net.
Anticorpii monoclonali neutralizanți pentru SARS-CoV-2
Noutăţi
Varianta delta a virusului SARS-CoV-2 are rezistență intrinsecă la bamlanivimab, astfel încât acesta este ineficient asupra acestei variante dacă nu se asociază cu etesevimab. Balanivimab nu trebuie folosit în monoterapie, în condițiile în care varianta circulantă dominantă este delta. Apariția cazurilor determinate de varianta omicron limitează utilitatea produselor existente. Datele preliminare arată reducerea drastică a capacității de neutralizare a acestor anticorpi față de varianta omicron, se arată în protocolul actualizat prin Ordinul MS nr. 2.961, consultat de Economica.net.
Molnupiravir
Molnupiravir este un antiviral oral care după activare este încorporat în ARN-ul viral; acumularea de mai multe astfel de erori în ARN blochează replicarea virală. Există date care susțin un beneficiu în cazul administrării precoce, în primele cinci zile de boală, la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă a bolii Covid-19, reducând semnificativ riscul de agravare a bolii și de deces. De asemenea, reduce durata perioadei de replicare virală. Nu a fost utilizat la copii și nu se administrează la gravide. Pe durata tratamentului și cel puțin patru zile după ultima doză administrată la paciente din grupe de vârstă fertilă este necesară utilizarea de mijloace de contracepție, reiese din Ordinul MS nr. 2.961/2021, studiat de Economica.net.
Paxlovid
Paxlovidul este o asociere a unei substanțe (PF07321332) cu ritonavir; efectul antiviral al PF07321332 se exercită prin inhibarea efectului unei proteaze specifice coronavirusurilor, iar ritonavirul inhibă metabolizarea sa, prelungind timpul de acțiune. Există date care susțin un beneficiu în cazul administrării precoce, în primele cinci zile de boală, la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă, reducând semnificativ riscul de agravare și de deces.
O problemă importantă este riscul de reacții adverse determinate de medicația concomitentă, întrucât ritonavirul poate modifica dinamica metabolizării acesteia. Nu există date privind utilizarea la gravide, în timpul lactației sau la copii și de aceea nu se recomandă prescrierea sa la paciente însărcinate sau din grupe de vârstă fertilă.
În concluzie, tratamentul antiviral ar trebui început cât mai rapid după debutul simptomatologiei. Indicația de elecție este la pacienți cu risc de progresie către forme severe/critice de boală, iar alegerea antiviralelor va depinde de efectele adverse posibile, de afecțiunile preexistente, precum și de disponibilitatea antiviralelor la un moment dat, se arată în protocolul pentru tratamentul Covid-19, actualizat prin Ordinul MS nr. 2.961/2021, studiat de Economica.net.
Sursă: captură Economica.net din Ordinul MS nr. 2.961/2021.
Noutăţi privind recomandările pentru pacientul îngrijit la domiciliu
La pacienții diagnosticaţi cu boala Covid-19, îngrijiți în ambulator, se prescriu în mod nejustificat antibiotice, antigripale și corticoizi de către medicii care îi evaluează și/sau îi monitorizează. Medicii trebuie să ştie că:
Precizare
Economica.net dezavuează ferm automedicaţia, drept care am decis să nu publicăm dozele şi durata tratamentului în funcţie de severitatea bolii. Protocolul de tratament pentru Covid-19 poate fi citit integral în Ordinul MS 2961, publicat în Monitorul Oficial. Vă îndemnăm să consultaţi medicul de familie încă de la primele simptome ale bolii.
Update 13 ianuarie 2022 – protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat prin Ordinul MS nr. 74 din 2022, publicat în Monitorul Oficial joi, 13 ianuarie.
Documentul aduce doar câteva schimbări faţă de protocolul oficializat prin Ordinul MS 2.961/2021.
Ce noutăţi aduce protocolul actualizat joi, 13 ianuarie 2022, prin Ordinul MS nr. 74 din 2022:
s-a introdus monitorizarea la două zile pentru pacientul depistat cu Covid-19, care e asimptomatic, în acord cu noul plan al guvernului de gestionare a îmbolnăvirilor de Covid-19, despre care Economica.net a scris, pe larg, aici.
Pentru pacienţii simptomatici, trataţi la domiciliu:
Antiviralele orale se pot administra în regim în ambulatoriu și pot fi eliberate prin farmaciile cu circuit deschis doar pe bază de prescripție medicală, se arată în Ordinul MS nr. 74 din 2022, consultat de Economica.net. Astfel că, în forma actualizată a protocolului de tratament pentru Covid-19, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2.
Spre comparaţie, precedenta versiune a protocolului, reglementat prin Ordinul MS 2.961 din 2021, spunea că “antiviralele orale se administrează în ambulator, doar pe bază de prescripție medicală efectuată de medicii specialiști de boli infecțioase, pneumologie, medicină de urgență și medicii specialiști de medicină de familie, la pacienții evaluați clinic, imagistic și biologic și sunt eliberate prin farmacii cu circuit deschis”.
Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat şi cu recomandări pentru medicii de familie care monitorizează la domiciliu pacienţi infectaţi cu Sars-CoV-2, în acord cu planul de gestionare a pacienţilor cu Covid-19, oficializat deja.
Concret, pacienții cu Covid-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București) pentru internare şi inițierea tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome:
Celelalte prevederi, anunţate de Economica.net în acest articol, au fost păstrate în noul protocol.