Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat cu o secţiune dedicată copiilor. Boala s-a schimbat şi îi afectează şi pe ei. Veşti bune despre tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi

Noul protocol de tratament pentru Covid-19, actualizat de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul nr. 2.103, a intrat în vigoare la 13 octombrie. Documentul a fost completat cu o secţiune dedicată tratamentului copiilor diagnosticaţi cu boala Covid-19, dar şi cu informaţii actualizate despre tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi şi cu favipiravir, arată Ordinul MS 2.103, studiat de Economica.net. Pe de o parte, în valul al patrulea, Covid-19 s-a schimbat şi afectează tot mai mulţi copii, unii dintre ei ajungând chiar la ATI, drept care MS a actualizat protocolul de tratament cu informaţii dedicate pacienţilor minori. Pe de altă parte, protocolul aduce informaţii noi despre tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi, care nu a fost încă administrat pacienţilor eligibili, deşi chiar MS l-a aprobat şi introdus în schema de tratament, în vigoare încă din 23 aprilie.
Cristina Şomănescu - joi, 14 oct. 2021, 13:56
Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat cu o secţiune dedicată copiilor. Boala s-a schimbat şi îi afectează şi pe ei. Veşti bune despre tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi

Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat prin Ordinul MS nr. 2.103 din 2021, în vigoare începând cu 13 octombrie, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Ce noutăţi aduce protocolul de tratament pentru Covid-19

Favipiravirul poate fi folosit în formele ușoare și medii de boală şi poate fi eliberat, în regim ambulatoriu, de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unității sanitare cu paturi, se arată în protocolul actualizat de MS, în vigoare din 13 octombrie.

Această prevedere pune în aplicare OUG 115/2021, despre care Economica.net a scris, pe larg, la acest link:

  • Sintetic, OUG 115 stipulează că farmaciile cu circuit închis (farmaciile spitalelor) vor putea elibera antiviralul Favipiravir compensat, în regim ambulatoriu, oamenilor care au forme uşoare sau medii de Covid-19, după ce aceştia au fost evaluaţi de medicul specialist din spital. Până acum medicamentul se poate administra gratuit doar bolnavilor de Covid internaţi în spital.

Veşti bune pentru pacienţii cu forme uşoare de Covid-19: vor putea primi tratament compensat cu antiviralul Favipiravir, în regim ambulatoriu, de la farmaciile spitalelor

Tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi: noutăţile aduse de protocolul de tratament în vigoare din 13 octombrie 2021

După aproape şase luni de când l-a aprobat, Ministerul Sănătăţii introduce, în sfârşit în protocol criterii de excludere de la acest tip de tratament şi criteriile de eligibilitate pentru pacienţii care îl pot primi. 

Punctual, criteriile de excludere de la tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi sunt:

  • durata simptomelor mai mare de 7 zile;
  • forme severe de boală, disfuncții respiratorii care necesită suplimentare de oxigen;
  • utilizare prealabilă a plasmei de convalescent, corticosteroizi, remdesivir sau imunoterapie.

Criterii de eligibilitate pentru începerea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanţi

Sunt eligibili să le fie administrat tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanţi pacienţii care îndeplinesc primele trei criterii enumerate mai jos şi care au cel puţin unul dintre factorii de risc prezentaţi în continuare:

– semnarea consimţământului informat;

– forme ușoare cu saturaţie de oxigen (SO2) peste 93% fără supliment de oxigen;

– administrarea anticorpilor monoclonali să fie făcută în prima săptămână de la debutul simptomatologiei;

factori de risc pentru evoluție severă (se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc):

Context

Tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanți a fost prevăzut în protocolul de tratament pentru Covid-19 încă din 23 aprilie, data la care a intrat în vigoare Ordinul MS 533. Economica.net a scris despre subiect, pe larg, aici.

Sintetic, ce prevede protocolul de tratament în privinţa acestui tratament, încă din 23 aprilie: „Anticorpii monoclonali neutralizanți au specificitate pentru proteina S a SARS-CoV-2; asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ și începe producerea de anticorpi specifici de către pacient. Întrucât în cazul pacienților care evoluează spontan favorabil asumarea riscurilor legate de utilizarea lor nu se poate justifica, este necesar să fie identificați pacienții cu risc important de evoluție severă, aceștia fiind cei care ar putea avea un beneficiu din administrarea acestui tratament. Se consideră în prezent că indicația de utilizare este pentru pacienții cu forme ușoare sau medii care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3 zile de la debutul simptomelor. Această alternativă terapeutică este superioară administrării de plasmă de convalescent în scopul blocării replicării virale, pentru că se poate cuantifica doza de anticorpi administrată și nu comportă unele dintre riscurile legate de administrarea plasmei”, spune MS în Ordinul 533 prin 2021, în vigoare din 23 aprilie.

Cu toate acestea, în cele aproape şase luni de la aprobarea acestui tip de tratament, (din 23 aprilie până la 13 octombrie) nu a fost administrat pacienţilor eligibili să îl primească.

În noul procotol de tratament, MS a introdus, în sfârşit, criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor urma tratament cu anticorpi monoclonali neutralizanți şi criteriile care-i descalifică de la administrarea anticorpilor, şi a păstrat informaţiile în vigoare din 23 aprilie despre indicaţiile şi modul de administrare a acestui tip de tratament, reiese din cele două acte normative antemenţionate, studiate de Economica.net.

A treia schimbare din protocolul de tratament pentru Covid-19 – informaţii actualizate despre tratamentul cu tocilizumab.

Utilizarea tocilizumabului se recomandă să fie făcută în asociere cu tratamentul corticoid, mai ales dacă acesta s-a dovedit ineficient, cu deteriorare clinică și creșterea valorii testelor de inflamație (mai ușor de monitorizat — proteina C reactivă); valoarea propusă pentru a începe tratamentul cu tocilizumab este cea a proteinei C reactive peste 75 mg/L, se arată în protocolul de tratament pentru Covid-19, în vigoare din 13 octombrie, studiat de Economica.net.

 

În noul protocol de tratament pentru Covid-19 au fost introduse recomandări pentru tratamentul copiilor infectaţi cu noul coronavirus. Economica.net vă spune ce prevede protocolul în vigoare din 13 octombrie:

Infecția cu SARS-CoV-2 este, în general, mai ușoară la copii decât la adulți și o proporție substanțială a copiilor prezintă infecție asimptomatică, se arată în protocolul aprobat de MS prin Ordinul nr. 2.103/2021, consultat de Economica.net.

Există date limitate privind patogeneza, tabloul clinic și terapia bolii Covid-19 la copii. „În absența unor date adecvate privind tratamentul copiilor cu Covid-19 acut, recomandările se bazează pe rezultatele și datele de siguranță pentru pacienții adulți și riscul copilului de progresie a bolii”, spun autorii protocolului.

Forme de severitate ale infecției cu SARS-CoV-2 la copil:

– forma ușoară: simptome generale și/sau de tract respirator superior, fără manifestări evocatoare de pneumonie, fără afectare pulmonară;

– forma medie: pacienți cu pneumonie confirmată imagistic, dar fără hipoxemie (dacă nu există afectare respiratorie anterioară bolii actuale);

– forma severă: detresa respiratorie cu saturaţie de oxigen (SaO2) sub 94% în aerul atmosferic și anomalii imagistice de afectare pulmonară;

– forma critică: pacienți care prezintă insuficiență respiratorie severă cu necesar de suport ventilator, şoc septic şi/sau disfuncție multiplă de organe.

Copiii care prezintă în antecedente afecțiuni cronice (patologie neurologică, sindroame genetice — inclusiv trisomia 21, obezitate, boli cardiopulmonare cronice), imunocompromiși, precum și adolescenții mai mari (vârsta peste 16 ani) pot fi considerați cu risc crescut de boală severă, reiese din protocolul aprobat de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul nr. 2.103 din 2021.

 

Terapie specifică pentru Covid-19

Majoritatea copiilor cu infecție cu SARS-CoV-2 nu vor necesita terapie specifică.

Utilizarea corticoterapiei se recomandă,  în special, pentru copiii spitalizaţi cu boala Covid-19, care necesită oxigenoterapie.

Remdesivir este recomandat pentru:

– copiii care au Covid-19 şi cel puţin 12 ani, spitalizați şi care au factori de risc pentru boli severe și necesită oxigenoterapie;

– copiii care au cel puţin 16 ani, diagnosticaţi cu boala Covid-19, spitalizaţi, care necesită oxigenoterapie, indiferent de prezența factorilor de risc pentru boala severă.

Tratamentul cu remdesivir poate fi luat în considerare pentru copiii cu boala Covid-19, spitalizați, indiferent de vârstă, dar cu greutate peste 3,5 kilograme, în situațiile în care necesită oxigenoterapie și la recomandarea medicului specialist de boli infecțioase, spune MS în protocolul în vigoare din 13 octombrie, consultat de Economica.net.

Tratamentul anticoagulant profilactic sau curativ este rezervat formelor severe sau critice și va fi luat în considerare la recomandarea medicului specialist boli infecțioase sau ATI, atrag atenţia autorii protocolului de tratament pentru Covid-19.

Nu există dovezi suficiente pentru sau împotriva utilizării produselor de anticorpi monoclonali anti-SARS-CoV-2 pentru copiii cu boala Covid-19 care nu sunt spitalizați, dar care au factori de risc pentru boli severe. „Pe baza studiilor la adulți, bamlanivimab plus etesevimab sau casirivimab plus imdevimab pot fi luate în considerare de la caz la caz pentru copiii spitalizați cu vârsta peste 12 ani și care prezintă risc crescut pentru forma severă de boală. Se recomandă consultarea unui specialist în boli infecțioase în astfel de cazuri”, se arată în protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat prin Ordinul MS nr. 2.103 din 2021 şi studiat de Economica.net.

Nu se recomandă utilizarea plasmei convalescente la copiii cu Covid-19, care sunt ventilați mecanic, se arată în protocolul de tratament în vigoare din 13 octombrie.

Nu există dovezi suficiente pentru sau împotriva utilizării baricitinibului în asociere cu remdesivir pentru tratamentul Covid-19 la copiii spitalizați, la care corticosteroizii nu pot fi utilizați, spune MS în noul protocol de tratament studiat de Economica.net.

Deși datele existente sunt insuficiente, se recomandă administrarea de tocilizumab copiilor cu vârsta peste doi ani, cu aceleași indicații ca pentru adulți. Nu există dovezi suficiente pentru sau împotriva utilizării tocilizumab la copiii spitalizați cu sindrom inflamator multisistemic (MIS-C).

  • Sindromul inflamator multisistemic este o complicație gravă a infecției cu SARS-CoV-2, care se poate dezvolta la un număr mic de copii și adulți tineri. Se recomandă consultarea cu o echipă multidisciplinară atunci când se ia în considerare și se administrează terapia imunomodulatoare pentru copiii cu MIS-C. Imunoglobulina intravenoasă și/sau corticosteroizii sunt utilizați, în general, ca terapie de primă linie, iar antagoniștii interleukinei-1 sau interleukinei-6 au fost utilizați pentru cazuri refractare. Alegerea și combinația optimă de terapii imunomodulatoare nu au fost stabilite definitiv, spune protocolul de tratament din 13 octombrie, consultat de Economica.net.

Tratamentul pentru Covid-19 la copii, aprobat de MS, funcție de severitatea acestei boli

Copiii care au formă ușoară de Covid-19:

  • medicamente simptomatice;
  • antiinflamator nesteroidian.
  • antibioticoterapie doar în cazurile în care există semne de asociere a unei infecţii bacteriene.

Copiii care au formă medie de Covid-19, fără oxigenoterapie:

  • medicamente simptomatice;
  • antiinflamator nesteroidian sau corticoterapie (la latitudinea medicului curant);
  • antibioticoterapie. Se vor folosi antibioticele indicate în pneumonia comunitară.

Copiii care au forma severă de Covid-19, cu necesar de oxigenoterapie:

  • medicamente simptomatice;
  • antibioticoterapie adaptată;
  • corticoterapie intravenoasă (dexametazonă, metilprednisolon, hidrocortizon);
  • anticoagulant în doză profilactică (enoxaparina), în funcție de factorii de risc (clinici și biologici) pentru tromboza venoasă;
  • antiviral (remdesivir), la recomandarea medicului specialist de boli infecțioase;
  • după caz, imunomodulator (tocilizumab), la recomandarea medicului specialist de boli infecțioase.

Copiii care au forma critică de Covid-19 (cu necesar de suport ventilator), internaţi în secțiile ATI:

  • medicamente simptomatice;
  • antibioticoterapie adaptată;
  • corticoterapie intravenoasă (dexametazonă, metilprednisolon);
  • anticoagulant în doza curativă (enoxaparină);
  • antiviral (remdesivir) — cu eventuala recomandare a medicului specialist de boli infecțioase;
  • imunomodulator (tocilizumab) — cu eventuala recomandare a medicului specialist de boli infecțioase;
  • tratamentul șocului și al disfuncțiilor de organ.

În noul protocol au fost actualizate şi informaţiile despre gestionarea coagulopatiei. Protocolul poate fi citit integral în Monitorul Oficial, partea I nr 978 din 13 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...