Prototipul avansat de TAB românesc 8×8, abandonat de stat. Armata vrea să cumpere „Piranha” americane

Programul de dezvoltare a transportorului TBT 8x8 cu firma germană Rheinmetall este blocat, iar dezvoltarea TAB-ului, care a trecut deja primele teste şi este socotit unul dintre cele mai moderne, bate pasul pe loc. În aceste condiţii, Ministerul Apărării s-ar pregăti pentru achiziţia a alte 60 de transportoare americane Piranha.
Mihai Nicuţ - lun, 27 mart. 2017, 21:03
Prototipul avansat de TAB românesc 8x8, abandonat de stat. Armata vrea să cumpere

Proiectul transportorului amfibiu blindat (TAB) care urma să fie construit la Automecanica Moreni în colaborare cu firma germană Rheinmetall este blocat, după cum a declarat pentru ECONOMICA.NET Constantin Bucuroiu, liderul sindical de la Moreni.

„Se bate pasul pe loc. De cel puţin două luni de zile trebuia să fie dată Hotărârea de Guvern prin care să apară actul constitutiv al societăţii mixte. Este deja un proiect ratat, iar Armata Română pregăteşte deja achiziţia de transportoare blindate 8×8 din altă parte”, spune Bucuroiu.

În luna noiembrie a anului trecut, fostul premier Dacian Cioloş anunţa că autorităţile române sunt la un pas de a semna un contract cu Rheinmetall, companie germană constructoare de vehicule şi echipamente militare, care va construi în România un transportor blindat. „Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat şi deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi şi tehnologia Rheinmetall şi pe ceea ce s-a lucrat în România”, a afirmat atunci Cioloş.

„Realizarea noului transportor blindat pentru trupe 8×8 este bazată pe cooperare tehnologică şi de know-how între uzina românească, producătorul tradiţional de transportoare blindate pentru forţele armate, şi partenerul său străin. Cele două societăţi partenere îşi propun fabricarea noilor vehicule blindate 8×8 în România, dar şi ca noile echipamente să corespundă în totalitate cerinţelor operaţionale ale luptătorilor români, iniţiativa venind în contextul nevoilor de înzestrare cu transportoare blindate pentru trupe ale Ministerului Aparării Naţionale”, arăta atunci şi Romarm, compania de stat care administrează fabricile de armament, într-un comunicat.

Cu toate acestea, liderul sindical spune că, pe lângă faptul că parteneriatul cu Rheinmetall bate pasul pe loc, Armata Română este pe cale să demareze achiziţia de transportoare Piranha 3, de la compania americană General Dynamics. „Din ce ştim noi, se pregăteşte deja achiziţionarea a până la 90 de transportoare 8×8 Piranha 3, care vor fi fabricate în Elveţia. Sigur, există justificarea că au deja un batalion, dar corect ar fi fost ca Armata să facă un contract cu General Dynamics ca Piranha 3 să fi fost fabricat la Moreni” a spus Bucuroiu.

Armata română a achiziţionat deja, în tranşe, 31 de transportoare blindate Piranha 3, deci, potrivit informaţiilor liderului sindical, ar mai cumpăra circa alte 60, pentru a ajunge la o brigadă.

Potrivit estimărilor lui Bucuroiu, costul aproximativ al unui Piranha 3, complet utilat, ar fi de circa 2,7 milioane de euro, iar programul de achiziţie ar urma să se desfăşoare, etapizat, până în anul 2021. „Motivarea lor (a armatei-n.red.) este că vor o brigadă integrată” a mai spus Bucuroiu

Întrebat telefonic de ECONOMICA.NET despre achiziţia de transportoare Piranha, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a evitat un răspuns concret, şi a cerut o solicitare oficială. „Avem într-adevăr în programul de înzestrare achiziţia de vehicule 8×8”, a spus ministrul. Vom publica răspunsul Ministerului Apărării imediat ce ne va fi remis.

Cum s-a născut TBT 8×8 şi ce poate

În martie 2011, ministrul Apărării de la acea vreme Gabriel Oprea anunţa, într-o vizită în judeţul Dâmboviţa, construcţia transportorului blindat de trupe TBT 8×8 la Automecanica Moreni. Programul TBT presupunea înlocuirea vechilor transportoare blindate ale Armatei Române. Însă anii au trecut, iar programul stagnează din lipsa banilor. Din cele zece milioane de euro, cât ar fi trebuit alocat, s-au cheltuit până acum doar 500.000, mare parte din surse proprii ale Automecanica.

Transportorul, socotit unul dintre cele mai bune produse ale industriei româneşti de apărare, proiectat integral la noi, a fost deja supus la mai multe teste pentru siguranţă a carcasei, pe care le-a trecut, dar nu a intrat în producţie, din lipsa comenzilor, mai ales că nici Armata Română nu a făcut încă o comandă, deşi preţul final ar fi fost de sub două milioane de euro.

TBT 8X8 poate atinge o viteză maximă de 100-120 km/h, are o rază de acţiune de 700-900 km. şi nivel de protecţie 3b, care poate fi ugradată până la 5b. Este capabil să asigure protecţie în cazul unor arme chimice sau nucleare şi poate permite îmbarcarea echipajului şi din mers. Are o capacitate de 12 persoane, cu tot cu şofer şi un motor diesel de 420 cai putere.

„Are grad de protecţie 3b cu prosibilitate de a atinge 4 b şi 5 b prin blindaj adiţional. Cel mai tare din lume este un blindat american, dar este o maşină greoaie, care nu prinde mai mult de 50 km pe oră şi are protecţie 5a, 5b. TBT vrem să îl menţinem la 120 de km de oră pentru mişcarea trupelor rapide. Va fi o maşină plutitoare. Se pot pune pe el diferite sisteme de apărare şi încărcătură de rachete. Sunt plusuri mari, pe care nu orice le are, la momentul acesta”, spunea Constantin Bucuroiu, într-un interviu mai vechi pentru Adevărul.

În afara de trenul de rulare (motor şi cutie de viteze), tot transportorul se poate fabrica în România, spune liderul sindical. „Dacă mâine începem parteneriatul cu Rheinmetall, până la final anului 2019, demonstratoarele (transportorul terminat şi echipat, unul care va fi distrus în testele finale şi unul care va fi livrat-n.red.) pot fi trimise Armatei Române” spune liderul sindical.

Luna trecută, noul ministru al Economiei, Mihai Tudose, a declarat că proiectul TBT 8×8 va continua, are finanţare şi este în stadiul de realizare al prototipului. Puteţi citi mai multe aici

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru clienții Electrica Furnizare. Ce se va întâmpla cu prețurile din facturi
Anunț important pentru clienții Electrica Furnizare. Ce se va întâmpla cu prețurile din facturi
Electrica Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică din România, a actualizat prețul de ofertă valabil și după momentul 1 aprilie 2025, pentru clienții săi cărora le......
Cel puțin o persoană a fost ucisă în ultimul atac rusesc din regiunea Zaporojie (Ucraina)
Cel puțin o persoană a fost ucisă în ultimul atac rusesc din regiunea Zaporojie (Ucraina)
Cel puţin o persoană a fost ucisă miercuri seara într-o serie de lovituri care au vizat regiunea Zaporojie din sudul ...
Simulator de calcul al taxelor pentru salarii, SRL și PFA în noile condiții fiscale din 2025. Află cât ai de plată
Simulator de calcul al taxelor pentru salarii, SRL și PFA în noile condiții fiscale din 2025. Află cât ai de plată
Noile modificari fiscale au schimbat iar modul de calcul al taxelor pentru salarii, SRL-uri si PFA-uri, arată economistul ...
Chinezii au intrat în al treilea an de război al prețurilor, cel puțin pe piața auto
Chinezii au intrat în al treilea an de război al prețurilor, cel puțin pe piața auto
Producătorii chinezi de vehicule electrice, inclusiv Nio și Li Auto, i-au urmat pe liderii de piață Tesla și BYD în ...