Prudenţa investitorilor a limitat rulajul bursei la 15,5 milioane lei

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a scăzut cu 0,83%, într-o piaţă unde prudenţa investitorilor a limitat lichiditatea la 15,5 milioane lei, rulaj din care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au reprezentat mai mult de jumătate.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 14:07
Prudenţa investitorilor a limitat rulajul bursei la 15,5 milioane lei

Piaţa locală a fost pe roşu încă de la deschidere, urmând linia burselor externe, unde corecţiile sunt determinate de aşteptările economiştilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea începe chiar din luna septembrie să reducă programul de achiziţie de obligaţiuni destinat susţinerii economiei SUA.

Deşi preţurile celor mai multe acţiuni au scăzut, investitorii au continuat să tranzacţioneze doar câteva titluri. Astfel, rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Volumele mici din ultima perioadă arată temerea investitorilor şi lipsa de încredere. Cu siguranţă aceste temeri nu au origini doar în ţara noastră, ci au la bază şi alte evenimente, cum ar fi reeducerea sau chiar oprirea programului de Quantitative Easing al Federal Reserve. Dovada cea mai clară a fost în urmă cu câteva zile, când un indice al managerilor din producţie a coborat în zona de contracţie a industriei, iar investitorii au considerat pozitivă această ştire, deoarece programul de Quantitative Easing se desfăşoară atât timp cât condiţiile economice nu sunt propice. Tranzacţionarea pe piaţa locală este în continuare concentrată pe un număr redus de acţiuni, iar o îmbunătăţire în această privinţă nu anticipez în următoarea perioadă”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro), valoare cu 7% sub rulajul şedinţei precedente, de 16,6 milioane lei (3,7 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 8 milioane lei.

Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,654 lei, preţ în scădere cu 0,46%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,83% sub nivelul de marţi, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe minus cu 1,01%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 1,13%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,05% sub nivelul şedinţei precedente.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,51%. Titlurile SIF-urilor au încheiat ziua în scădere cu 1,41% – 2,36%, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,46%.

„Cred că în următoarele luni investitorii vor tranzacţiona într-un interval destul de strâns, iar volumele se vor menţine la nivelul tipic de vară. Toate acestea, cu condiţia să nu apară un eveniment care să modifice radical starea de fapt”, a afirmat brokerul.

Acţiunile Erste (EBS) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 2,2 milioane lei. Cel mai mare pachet a fost transferat în jurul orei 12:00, pentru 1,4 milioane lei. Market makerii de la BVB au ţinut preţul la un nivel apropiat de cel de pe bursa de la Viena, astfel că la finalul şedinţei aceste titluri erau cotate la 109,2 lei (24,65 euro), preţ cu 0,73% sub ziua anterioară.

„Acţiunile listate pe două pieţe pot oferi câteva oportunităţi interesante de arbitraj dacă sunt îndeplinite unele condiţii care să facă tranzacţia rentabilă”, a mai spus Niculae.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 137.00 de lei, la jumătatea rulajului de marţi, de 260.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte mare, similară cu cea prin care a trecut Grecia după 2009-2010. Conform......
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele în acordul foarte profitabil încheiat cu Alphabet
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele ...
Apple a cerut să participe la viitorul proces antitrust în care este prins Google în Statele Unite, spunând că nu se ...
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri ...