Mai întâi, iată declarația prețedinteșlui PSD, făcută în această dimineață
“Avem o supraimpozitare la producători, dar acolo cineva a strecurat în Ordonanță să fie luat prețul mediu astfel încât s-au încadrat sub 450 de lei, ca să fie această supraimpozitare și chiar mi-aș dori ca primul ministru să afle cine a strecurat acest preț mediu în Ordonanța trecută, să știm și noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie…eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei…nu știu dacă ministrul (e de vină-n.red.), e posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii actului legislativ”
Care e problema
În condițiile în care prețurile de tranzacționare din piețele de energie electrică, atât spot, cât și la termen, sunt în creștere accentuată, a apărut întrebarea dacă și încasările statului din suprataxa aplicată tuturor producătorilor de electricitate sunt cele potrivite. Prețurile au ajuns la niveluri maxime istorice (2.700 de lei/MWh, și în piața spot și în unele piețe de contracte bilaterale cu livrare în viitor) și, cum suprataxa de tip “windfall tax” este de 80% aplicată la prețuri de vânzare de peste 450 de lei/MWh, și încasările ar trebui să fie mari și, apoi, să existe bani pentru a susține schema de sprijin prin care au fost plafonate prețurile la energie electrică.
În rectificarea bugetară, Guvernul a vorbit despre un plus de doar 3,2 miliarde de lei din această taxă, mult mai puțin decât din impozitarea suplimentară a gazelor naturale. Iată ce scrie în nota de fundamentare a OUG despre rectificare la capitolul venituri la buget:
“ Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii: +11.300,0 milioane lei. Majorarea se datorează evoluției impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+8,1 miliarde lei) și a impozitului aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+3,2 miliarde lei)”
De fapt care ar putea fi problema pe care a intuit-o Ciolacu?
Problema identificată de Ciolacu ar fi la modul de calcul al al acestui impozit suplimentar, și este oarecum surprinzător de ce PSD, care are și portofoliul Finanțelor, a aflat abia acum despre acest lucru – OUG 27 este în vigoare din martie, PSD era la guvernare și există informații că specialiștii acestui partid ar fi impus plafoanele de preț din OUG pentru clienții finali. În plus, legea de adoptare a Ordonanței a fost votată și de PSD.
Pe scurt, impozitul de 80% se aplică la prețuri de vânzare de 450 de lei/MWh, dar nu la fiecare tranzacție. Ci la “prețul rezultat din diferența dintre veniturile lunare și cheltuielile lunare raportată la totalul cantității de energie livrată fizic în luna respectivă”.
Cu alte cuvinte, într-o lună, un producător de electricitate vinde efectiv și energia contractată în trecut – acum un an, doi ani, poate- prin contracte forward de pe piață (și sunt contracte și cu prețuri mult mai mici, de sub 450 de lei/MWh), alături de energia pe care o vinde spot, de azi pe mâine, la prețurile mari. La finalul lunii, face media de preț a energiei vândute, care include și contractele din trecut, dar cu livrare acum (pentru că acum se primesc banii, energia se plătește aproape de momentul livrării, nu la contractare, acum șase luni, un an sau doi – când s-a semnat contractul) și plătește impozitul de 80% aplicat pe diferența dintre prețul lui de vânzare și cei 450 de lei/MWh, pe cantitățile efectiv vândute.