ECONOMICA.NET prezintă mai jos principalele declarații ale șefului Transporturilor:
„În fiecare an se vor finaliza aproximativ 250 de kilometri de drumuri de mare viteză.
De la autostrăzi, drumuri expres, linii de cale ferată, garnituri de tren și locomotive până la porturi, aeroporturi și transport intermodal, putem afirma astăzi că România este un imens șantier.
În cel mai precaut scenariu, România va avea la început de 2029 o rețea de peste 2.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, iar în cel mai optimist scenariu, ne ducem undeva la 2.300 de kilometri.
Până în anul 2028, România va finaliza integral legătura rutieră rapidă dintre Marea Neagră și Europa Centrală și de Vest, ceea ce va genera multiple oportunități de investiții în economia națională. Cu alte cuvinte, vom conecta Portul Constanța și Capitala noastră București cu Vestul și Centrul Europei.
România, tot în acest ciclu electoral de patru ani, va finaliza prima autostradă care va traversa Carpații.
Totodată, în acești patru ani vom finaliza loturile lipsă de pe Autostrada de Centură a Bucureștiului. De asemenea, A7, de la Ploiești până la Siret, și Autostrada A8 care va lega Târgu Mureș de Ungheni.
În următorii patru ani vor fi finalizate lucrările pe sectoarele nemordernizate de cale ferată de pe coridorul feroviar principal Marea Neagră – București – Europa Centrală și de Vest.
Vom atinge acest obiectiv inclusiv prin construcția acelor tuneluri feroviare de mari dimensiuni între Predeal și Brașov și Brașov și Sighișoara. Aceste modernizări vor permite creșterea vitezei de transport pe rețeaua feroviară din România.
Avem în licitație 161 de trenuri noi care vor fi achiziționate și livrate în următorii ani în România.
Pentru îmbunătățirea transportului intermodal, dezvoltarea transportului metropolitan este esențială. Ne vom axa pe dezvoltarea rețelei de metrou în regiunea București – Ilfov.
În domeniul transportului aerian, trebuie să găsim metode și modele care să crească eficiența și sustenabilitatea. Motiv pentru care avem în plan creșterea capacitații de producție a energiei ieftine și curate pentru aeroporturile românești. Vom implementa un program de 70 de milioane de euro anual din fonduri europene pentru instalarea de capacități de producție de energie din surse regenerabile, solare, și capacități de stocare pentru autoconsumul din aeroporturile civile.
Folosirea eficientă a tuturor oportuniților pe care le oferă poziția noastră geografică. De aceea trebuie să continuăm măsurile necesare creșterii duratei de navigabilitate pe Dunăre la 340 de zile pe an. Decolmatarea sectoarelor de pe Dunăre prin dragaj pe sectorul comun România – Bulgaria va asigura o navigație continuă fără blocaje și un tonaj mai ridicat al navelor și al barjelor”.