PSD, partidul ministrului Agriculturii Petre Daea, va solicita în Coaliția de guvernare suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina
PSD afirmă, într-un comunicat de presă, că suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina este o măsură necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia.
PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.
În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră.
Până acum însă, ministrul Agriculturii Petre Daea, membru al PSD, a declarat în mai multe rânduri că este nevoie să se intervină la nivelul UE.
„Eu merg pe acest culoar al înțelegerii, al procesării datelor și al deciziei care poate fi validată la nivelul UE în așa fel încât să avem și succes.Activitatea comercială, comerțul la nivelul UE este în portofoliul Comisiei, iar noi în calitate de state membre avem componenta de răspuns pe care am procesat-o. Vă aduc aminte de scrisoarea pe care au transmis-o cei patru prim-miniștri și președintele Bulgariei susținând nevoia de a se interveni la nivelul CE, de a se reglementa în așa fel încât acest reglementări să poate fi avantajoase pentru țările noastre, pentru fermele noastre. (…) Eu am spus un lucru foarte clar. Mă coordonez în toată activitatea pe baza regulilor statale și a diplomației pe care o instituie comportamentul statal. Dacă premierii au stabilit obiectivele necesare, să așteptăm ca aceste obiective să se proceseze la Comisia Europeană. Nu poate un ministru (…) să treacă peste reguli care sunt stabilite și care s-au instituit în ordinea, relația instituțională cu Comisia Europeană”, a precizat ministrul Agriculturii pentru Antena 3 CNN.
Împotriva ministrului Agrculturii s-a depus în data de 12 aprilie o moțiune de cenzură simplă, inițiată de 56 de deputați USR, care se va dezbate astăzi. Ministrul este acuzat că ” a ratat toate proiectele mari în acest domeniu” și că „nu a negociat nimic la Bruxelles” în legătură cu situația fermierilor români afectați de importurile de cereale din Ucraina.