Dragnea: Reducerea TVA şi scăderea accizei la carburanţi nu se vor aplica de la 1 ianuarie

Economica.net
13 12. 2016
liviudargnea_1470399747_49501900

“I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal”, a declarat Liviu Dragnea într-un interviu pentru stiripesurse.ro.

“Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece  considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final”, a spus Dragnea.

“După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici”, a mai spus liderul PSD. 

Cele două măsuri, care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, sunt cuprinse în Codul Fiscal, adoptat anul trecut. Măsurile au fost promovate chiar de Guvenul Ponta în vara lui 2015, şi au fost adoptate de cabinetul Cioloş.

Nu mai anulează nici taxa pe stâlp

Dragnea a mai spus, în acelaşi interviu, că a cerut premierului să nu anuleze nici taxa pe construcţii speciale, celebra „taxă pe stâlp”, care ar fi trebuit anulată tot începând cu 1 ianuarie, potrivit aceluiaşi Cod Fiscal. 

„Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici”, a spus Dragnea. 

Dragnea susţinea cu totul altceva în 2015

După ultima modificare a Codului fiscal, în 2015, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că „partidele parlamentare au convenit, totodată, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017”.

El  spunea atunci că taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017 la fel ca supraacciza pe carburanţi.

Potrivit Codului fiscal în vigoare, TVA ar trebui să revină la cota de 19%, de dinainte de criză, taxa pe stâlp ar urma să fie eliminată, la fel ca supraacciza pe carburanţi.

Consiliul Fiscal e de acord

„Aceste măsuri vin târziu. Noi ne poziționam de la început împotriva reducerilor agresive de taxe de consum, de TVA. Avem economie care crește pe seama consumului. TVA a scăzut foarte mult în România, de la 24 la 20 cota standard, s-au extins mult cotele reduse, de 9 sau chiar 5%, reducere de TVA de la cota medie de circa 22 și ceva la sută pe coșul de consum la 14%, ceea ce e o reducere foarte drastică”, a spus Ionuț Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, citat de Digi24.

„Din punct de vedere strict economic nu mai are niciun sens să mergem înainte cu reduceri de taxe pe consum”, a adăugat el.

„Cred că aceste lucruri trebuie discutate înainte de alegeri. Deja se fac pași înapoi după alegeri. Strict economic, repet, reduceri de taxe pe consum, că e vorba de TVA sau accize, când economia crește cu 4 și ceva și consumul cu peste 10, logica economică ne arată că n-are niciun sens să mergem în direcția reducerii de taxe pe consum”, a punctat președintele Consiliului Fiscal.

UPDATE 15.30 Cioloş ia în calcul solicitarea lui Dragnea, dar încă nu a luat o decizie

Premierul Cioloş ia în calcul prorogarea termenelor la care ar trebui reduse aceste taxe, dar nu a luat încă o decizie, a declarat pentru ECONOMICA.NET purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. “Premierul a avut această discuţie şi ia în calcul aceste modificări. Nu a luat nicio decizie în acest moment, se va discuta în Şedinţa de Guvern”, a precizat Iolu. 

UPDATE 19:30 Guvern: Premierul nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal

Premierul Dacian Cioloş nu a confirmat în discuţia de marţi cu liderul PSD Liviu Dragnea faptul că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul fiscal, precizează Executivul într-un comunicat transmis Agerpres.

‘În cadrul discuţiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul fiscal. Prim-ministrul a precizat că ia notă şi analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale şi de oportunitate ale deciziei’, arată sursa citată.

De asemenea, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca PSD să îşi îndeplinească promisiunile făcute înainte de alegeri, se menţionează în comunicat.

‘Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca Partidul Social Democrat să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament’, mai arată Guvernul.