PSD şi UNPR nu mai susţin proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive, spune şeful ANPC

Partidele care au iniţiat proiectul de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive nu mai susţin iniţiativa legislativă, spune şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Iniţiativa, care a pus pe jar clienţii băncilor afectaţi de clauze dubioase din contractele de credit, a trecut deja de Senat, cu amendamente foarte favorabile băncilor, şi se află la comisia de raport din Camera deputaţilor.
Mihai Banita - mar, 06 mai 2014, 21:04
PSD şi UNPR nu mai susţin proiectul de modificare a legii clauzelor abuzive, spune şeful ANPC

PSD şi UNPR par a fi dat înapoi de la intenţia de a modifica legea clauzelor abuzive. 12 deputaţi PSD şi de alţi 6 de la UNPR şi-au pus semnătura pe proiectul de lege, motivând că ar vrea să întindă o mână de ajutor consumatorilor greu încercaţi de abuzurile instituţiilor de tot felul, în principal bănci.

Însă, chiar de la stadiul de draft, proiectul venea cu lucruri mai degrabă dezavantajoase pentru consumatori.

Printre altele, acesta spunea că o clauză abuzivă care se referă la preţul contractului nu poate fi eliminată de judecător, ci doar modificată pentru a fi exprimată într-un limbaj clar şi inteligibil, că deciziile judecătoreşti vor avea efecte asupra contractului doar pentru viitor, în timp ce nulitatea absolută este înlocuită cu una parţială.

Acest proiect a fost amendat puternic în comisia juridică de la Senat la propunerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi a căpătat un caracter şi mai defavorabil consumatorilor. Practic, băncile au modificat legea aşa cum au dorit. După ce a trecut de Senat şi situaţia a fost prezentată publicului de către ECONOMICA.NET, iniţiatorii au dat înapoi şi unii dintre ei au spus că sunt dispuşi să îl retragă – lucru cam greu de făcut având în vedere regulamentele Parlamentului.

Şeful ANPC, instituţie direct interesată de această lege, spune că există un consens în rândul partidelor de guvernământ pentru respingerea proiectului la Camera deputaţilor.
„I-am sunat pe toţi de la PSD şi au zis că nu susţin proiectul. Cu UNPR e la fel, am vorbit cu Vali Steriu (deputat UNPR şi unul dintre iniţiatori, n. red.) şi au zis că nu nici ei nu susţin”, a declarat Marius Dunca, într-o conferinţă desfăşurată săptămâna trecută.

Parlamentul, locul de joacă al bancherilor năstruşnici

Legea 193/2000, derivată dintr-o directivă europeană, a intrat în atenţia opiniei publice după ce clienţii posesori de credite cu dobânzi netransparente şi comisioane fără contraprestaţie au început să dea în judecată creditorii.

Cei din urmă au pierdut deja mii de procese în instanţele din toată ţara în baza acestui act normativ, care spune ce înseamnă şi cum trebuie procedat cu o clauză abuzivă dintr-un contract.

Însă, de la o problemă de imagine, şi în mai mică măsură una financiară, bancherii s-au văzut ameninţaţi de modificarea întregului portofoliu de credite, cu pierderi substanţiale.
Asta pentru că de la 1 octombrie 2013 au intrat în vigoare noi articole la această lege (12 şi 13) – parte din directiva 13/93 – , care dau o greutate mai mare unei decizii judecătoreşti. Dacă până acum se judeca de la caz la caz, legea spune că anumite sentinţe capătă un caracter universal şi se vor aplica pentru toţi consumatorii care au încheiat un contract cu un profesionist, dacă acel contract are caracter preformulat – la iniţiativa ANPC şi a asociaţiilor de consumatori.

Iniţiativa parlamentarilor PSD şi UNPR – nu se ştie până în acest moment a cui a fost exact ideea – a picat mănuşă pe interesele bancherilor. Nu numai că cele două noi articole deveneau de neaplicat în locurile undei îi doare pe aceştia – dobânzi şi comisioane – dar declararea ca abuzivă a unei clauze a ar putea deveni un lucru aproape imposibil, dacă amendamentele ARB de la Senat sunt confirmate de Camera deputaţilor.

Proiectul modificat spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor – în cazul contractelor bancare, asta înseamnă dobânzi şi comisioane -, că acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele ANPC în timp ce drepturile asociaţiilor vor fi limitate drastic. Oricum, acţiunile ANPC nu ar mai avea un impact atât de puternic, din moment ce deciziile instanţei privind clauzele abuzive vor fi aplicabile doar contractului suspus judecăţii – ceea ce înseamnă că art. 12 şi 13 nu mai au niciun efect.

De asemenea, toţi consumatorii care vor să dea banca în judecată vor trebui să vină la Bucureşti, la tribunalul specializat, chiar dacă locuiesc în altă parte a ţării. Totodată, condiţiile în care o clauză va putea fi declarată abuzivă sunt înăsprite, fiind necesară analiza cumulativă a mai multor criterii, iar hotărârile vor avea efect doar pentru viitor, astfel că cei păgubiţi nu îşi vor putea recupera banii plătiţi până la momentul iniţierii unei acţiuni. Citeşte mai multe despre modificările propuse aici.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...