Psihograma lui Putin în mass-media germană: ‘Îşi bătea frecvent nevasta şi îi plăcea să bea’
În baza unor date provenite de la serviciile secrete occidentale, regizorul german Michael Renz scoate la iveală în noul său documentar, intitulat ‘Putin. Portretul unui om’ (‘Mensch Putin’) – difuzat recent de postul de televiziune ZDF – un Putin care ‘îşi bătea frecvent nevasta şi căruia îi plăcea să bea’ pe vremea când era coordonatorul reţelei de spioni sovietici în Germania de Est la Dresda (fosta RDG) în anii ’80, înainte de căderea comunismului, relatează postul ucrainean de televiziune TSN, citând antena rusă a Deutsche Welle.
După cum afirmă regizorul însuşi într-o declaraţie pentru ZDF, realizatorii acestei pelicule au încercat să găsească răspuns la întrebarea pe care şi-o pune multă lume: Cine este în realitate Vladimir Putin, care din 2000 se află la conducerea Federaţiei Ruse?. ‘Încercăm să facem lumină nu sub forma unei biografii clasice, ci sub forma unei psihograme (caracterizare psihologică detaliată a structurii şi dezvoltării personalităţii unui individ) care scoate în evidenţă punctele de cotitură din viaţa lui Putin’, spune Michael Renz, reiterând că a făcut o încercare să descifreze ‘tainele şefului statului rus’.
Potrivit acestuia, la baza filmului său stau date ale serviciilor de informaţii din Germania Federală (RFG) şi, în special, informaţiile operative furnizate de ‘agenta Lenchen’, pe care serviciile secrete din RFG au infiltrat-o în calitate de traducătoare în ‘rezidentura’ KGB din Dresda. Rezultă un portret deloc măgulitor pentru liderul de la Kremlin: ‘Putin era pasionat de băuturi alcoolice şi chefuri în perioada şederii sale la Dresda. În plus, ar fi fost un mare crai şi îşi bătea frecvent nevasta’.
Dar, după cum scrie ziarul Der Tagesspiegel, filmul nu conţine nimic din ceea ce ar putea zdruncina imaginea deja formată despre preşedintele rus, iar multe din informaţiile pe care realizatorii filmului le prezintă ca fiind ‘în exclusivitate’ au apărut în trecut în mass-media.
Cu toate acestea, potrivit Bild, pe fondul crizei din Ucraina, această producţie oferă o ‘imagine uşor diferită a puterii autoritare a preşedintelui Putin’.